Vidovdan proslavljen i u Vrdniku

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 28.Jun.2018, 17:12   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Vidovdan proslavljen i u Vrdniku

Srbija danas obelezava 629 godina od Boja na Kosovu. Državna ceremonija polaganja venaca i odavanja počasti održana je u Kruševcu, a predvodio ju je izaslanik predsednika Srbije, ministar Zoran Đorđević. Vidovdan je prigodnim programom obeležen i u Sremu. U Vrdniku od prošlog petka traje Vidovdanski sabor.

Vidovdanski sabor u Vrdniku, obeležen je ove godine po 16. put višednevnim programom. Danas je u manastiru Ravanica održana liturgija uz prisustvo visokog svestenstva >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << SPC, opštinskih zvaničnika i ruskih kadeta Svetoaleksejevskog kadetskog korpusa koji su u dvonedeljnoj poseti Srbiji.

Vrdnička slava Vidovdan, dan je kada se okupe broji izlagači raznovrsne robe i hrane, mirno sremsko mesto oživi i tog dana se ne razlikuje puno od ostalih mesta koja obeležavaju svoju slavu.

Vidovdan kao praznik nije slučajno vezan za ovo mesto. Naime,u Vrdničkom manastiru su čuvane mošti Kneza Lazara,a prvobitni manastir su osnovali monasi iz Ravanice kod Ćuprije pa se ovaj manastir zove i Mala Ravanica.

Ovu fruškogorsku svetinju veoma poštuju i meštani i turisti, a opštinski zvaničnici su u nameri da spoje istorijske i turističke resurse, pre 16 godina pokrenuli Vidovdanski sabor koji počinje nekoliko dana pre samog Vidovdana.
Pogledaj vesti o: Kruševac,   Autonomna pokrajina Kosovo i Metohija

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.