Vazdušna luka za „desant” turista

Izvor: Politika, 13.Jan.2009, 23:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Vazdušna luka za „desant” turista

Izgradnju aerodroma „Rosulje” gradska skupština Kruševca proglasila za jednu od prioritetnih investicija u 2009, iako ne postoje pouzdani izvori iz kojih bi bilo prikupljeno 11 miliona evra, koliko je potrebno samo za prvu fazu radova

Kruševac – Izgradnju aerodroma „Rosulje", na visoravni udaljenoj šest kilometara jugozapadno od Kruševca, iznad sela Prunovac, gradska skupština proglasila je jednom od prioritetnih investicija u 2009. godini. >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << Za početak radova na izgradnji prve etape nedostaje samo tri hektara zemljišta da bi se kompletirao prostor od 72 hektara.

Iako prilikom usvajanja budžeta za 2009. godinu na ovom projektu nije postignuto jedinstvo predstavnika vlasti i opozicije, pitanje aerodroma, pored proširenja kapaciteta Fabrike vode u Majdevu i sanacije gradske deponije u Srnju, u kruševačkoj lokalnoj samoupravi smatraju veoma važnim za razvoj grada. Kruševac, naime, već ima sportski aerodrom od šezdesetak hektara, koji je okružen stambenim objektima, a koristi ga Aeroklub „Mihajlo Živić" još od 1925. godine. Izmeštanje tog aerodroma na novu lokaciju zato je postalo važno pitanje i za taj aeroklub i za grad, koji očekuje oslobađanje šezdesetak hektara veoma atraktivnog prostora za izgradnju i investicije.

Izgradnja aerodroma „Rosulje" regulisana je i Prostornim planom Republike Srbije, a Kruševljani imaju razloga da veruju da, uprkos lošim vestima o zastoju u funkcionisanju niškog aerodroma, baš oni imaju mogućnosti da turistima približe destinacije poput Kopaonika, Goča, Vrnjačke, Ribarske i Mataruške Banje...

Prema rečima direktora JP „Aerodrom Rosulje" Milana Milićevića, ta lokacija ima i izvanredne prirodne prednosti, odnosno svega 55 maglovitih dana godišnje.

U važan potencijal ovde ubrajaju i bogato iskustvo Aerokluba „Mihajlo Živić", koji je najstariji na Balkanu, poseduje akrobatsku eskadrilu, ima državne reprezentativce i, posle Vršca, jedini poseduje pilotsku školu.

Za ovaj aerodrom urađen je kompletan glavni projekat, dobijeno je 50 odsto potrebnih saglasnosti nadležnih institucija i organa, urađeno 50 odsto zemljanih radova, obavljena geotehnička ispitivanja, urađen kartografsko-topografski plan, a na proleće će se nastaviti aktivnosti na nivelisanju travnate površine, izgradnji prilaznog puta, dovođenju vode, telefona, struje, izradi kanalizacije, ograđivanju... Planira se izgradnja tri staze: jedna asfaltna za srednje avione „B" oznake i dve travnate, za sportske avione i navigaciju.

Za završetak prve faze izgradnje potrebno je oko 11 miliona evra. U JP „Aerodrom Rosulje" još nemaju gotovu finansijsku konstrukciju, ni čvrste izvore iz kojih bi u ova krizna vremena pritekla tolika suma novca, ali se radi na pronalaženju investitora i u zemlji i u inostranstvu. Računa se i na vlasnike pojedinih privrednih kompanija u Rasinskom okrugu i centralnoj Srbiji, kao i na one koji to tek nameravaju da postanu.

Rade Stanković

[objavljeno: 14/01/2009]

Nastavak na Politika...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.