U Kovid bolnici u Kruševcu 120 pacijenata, 70 odsto na kiseoniku

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 05.Jan.2022, 17:16

U Kovid bolnici u Kruševcu 120 pacijenata, 70 odsto na kiseoniku

Direktor Kovid bolnice u Kruševcu dr Vladan Cvetanović rekao je da je trenutno u ovoj zdravstvenoj ustanovi hospitalizovano 120 pacijenata, od čega je 70 odsto njih na nekom obliku kiseoničke potpore i istakao da prema kliničkoj slici ne može da se potvrdi da li su neki od pacijenata zaraženi omikron sojem virusa.

Doktor je za Tanjug naveo da se 11 pacijenata nalazi na intenzivnoj nezi i dodao da, od ukupnog broja primljenih pacijenata, većinu čine osobe starije dobi. >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine <<

Govoreći o novom soju virusa, kazao je da se ne zna da li postoje pacijenti koji su zaraženi omikronom.

"Prema kliničkoj slici ne mogu sa sigurnošću reći da imamo pacijente sa omikron sojem SARS Cov 2 virusa, ali kao i kod prethodnih pikova epidemije, povećanje broja hospitalizovanih inicijalno kasni za povećanjem broja zaraženih", objasnio je Cvetanović.

Istakao je da će se, s obzirom na to da je nakon praznika ekstreman skok zaraženih, u narednih nekoliko dana videti kako će se odvijati situacija i koliki će biti broj hospitalizovanih pacijenata.

Ocenio je da će se, iako omikron varijanta postaje dominantna, neko vreme preklapati i delta i omikron soj virusa.

"Ono što već vidimo kod omikrona je izuzetno velika mogućnost širenja i među vakcinisanim i među nevakcinisanim. Sigurno će biti ugroženiji građani koji nisu vakcinisani, a nažalost još uvek je to veliki broj", rekao je direktor Kovid bolnice u Kruševcu.

Kada je reč o tome koliko građani treba da budu zabrinuti zbog pojave novog soja, Cvetanović je rekao da, prema iskustvima zemalja EU, nije veliki pritisak na bolnice, kao i da od ovog soja ima manje pacijenata sa srednje teškom i teškom kliničkom slikom.

Takođe, dodao je, u izjavi za Tanjug, da se ne sme zanemariti i činjenica da neke evropske zemlje imaju značajno veći procenat vakcinisanog stanovništva od Srbije.
Pogledaj vesti o: Kruševac

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.