Trajal pokušava da izbegne stečaj

Izvor: B92, 26.Feb.2011, 20:05   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Trajal pokušava da izbegne stečaj

Kruševac -- Narodna banka Srbije pokrenula je inicijativu za uvođenje stečaja u kruševački Trajal na osnovu Zakona o stečajnom postupku.

Račun ove korporacije u blokadi je već dve i po godine na iznos od skoro 17 miliona evra od čega je najveći poverilac država kojoj se za poreze i carinu duguje oko 80% od ovog iznosa.

U Trajalu veruju da do stečaja neće doći i da će sa poveriocima u narednih 60 dana postići dogovor o povlačenju blokade.

>> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << "Mi se trudimo na sve načine da ne dopustimo da do toga dođe zato što je stečaj najgore rešenje u ovom trenutku. Trajal je počeo da radi i ovo bi negativno uticalo i na kupce i na dobavljače i na zaposlene. Trenutno smo pokrenuli inicijativu za razgovore sa svim našim poveriocima, razgovarali smo sa predstavnicima države i do kraja nedelje će biti poznato šta će se konkretno dešavati. Još pre šest meseci smo počeli da rešavamo problem kako bismo izbegli tu situaciju. Preko 38 firmi sa spiska poverilaca koji su pustili blokadu smo već rešili”, rekao je generalni direktor Trajala, Hristo Krušarski.

Direktor kaže da je ovo trenutno najuspešniji period poslovanja od privatizacije jer je samo u januaru i februaru proizvedena i prodata roba za oko 5 miliona evra. U svih pet fabrika Trajala trenutno radi oko 2.200 radnika koji prosečno primaju oko 30 hiljada dinara .

Predsednik Veća Samostalnog sindikata Kruševca mogućnost odlaska Trajala u stečaj ocenio je kao katastrofu za Krusevac. U ovom gradu nezaposleno je oko 16.000 ljudi, a u privredi ukupno radi svega 4.000.

Trajal je prodat krajem 2006. godine bugarskoj kompaniji „Brikel EAD" iz Galabova, za 12 miliona evra. Deo sadašnjih dugova nasleđen je iz perioda pre privatizacije, a najveći poverilac je država za neizmirene poreze.

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

NBS pokrenula inicijativu za pokretanje stečaja u Trayalu

Izvor: Rasina.net, 27.Feb.2011, 07:15

KRUŠEVAC - Narodna banka Srbije pokrenula je inicijativu za uvođenje stečaja u kruševački Trayal na osnovu Zakona o stečajnom postupku. Račun ove korporacije u blokadi je već dve i po godine na iznos od skoro 17 miliona evra od čega je najveći poverilac država kojoj se za poreze...

Nastavak na Rasina.net...

"TRAJALU" PRETI STEČAJ

Izvor: Kurir, 27.Feb.2011

KRUŠEVAC - Narodna banka Srbije pokrenula je inicijativu za uvođenje stečaja u kruševačko preduzeće „Trajal“. Račun ove korporacije je u blokadi već dve i po..KRUŠEVAC - Narodna banka Srbije pokrenula je inicijativu za uvođenje stečaja u kruševačko preduzeće „Trajal“...Račun ove...

Nastavak na Kurir...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.