Smanjuju deci obroke zbog velikih dugova

Izvor: TvojPortal.com, 12.Jun.2011, 11:53   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Smanjuju deci obroke zbog velikih dugova

KRUŠEVAC - Rasina.net Dečja ustanova “Nata Veljković”, koja vodi brigu o vrtićima i oko 3.000 najmlađih Kruševljana, nalazi se u izuzetno teškoj situaciji. Zbog nedomaćinskog poslovanja ustanova je u velikim dugovima pa su pre nekoliko dana po hitnom postupku obezbeđena sredstva iz gradskog budžeta za nabavku brašna i ostalih neophodnih namirnica. Roditelji mališana koji idu u vrtić se žale da se deci smanjuju obroci zbog nestašice.


-  Par puta sam došla po ćerku ranije, u vreme dok deca uzimaju užinu i bila sam iznenađena koliko malo hrane dobijaju. Jednom su dobili po pomorandžu, drugi put samo tri komada keksa i sokić. U poslednjih mesec dana dete mi, kada dođemo kući, obavezno traži da ruča što ranije nije bio slučaj - žali se majka jednog mališana.
Da u „Nati Veljković“ imaju dosta problema potvrđuju i u Gradskoj upravi.
- Gradsko veće je pomoglo „Nati Veljković“ jer imaju finansijskih problema. Platili smo dug za boravak dece u Ribarskoj Banji i obezbedili sredstva za nabavku namirnica, brašna pre svega. Zamenik gradonačelnika je kontaktirao ministra prosvete Žarka Obradovića kako bi ovo ministarstvo ispunilo obaveze prema Dečjoj ustanovi. U „Nati Veljković“ su se nagomilali problemi za koje ima više uzroka i oni nisu od juče. Kantine ove ustanove ne zarađuju novac, a imaju dosta radnika, takođe ima i dugova. Što se gradske uprave tiče mi ćemo pomoći koliko možemo jer je ovo važna ustanova, ali nije jedina koja je u problemima - kaže Miloš Jovanović, savetnik gradonačelnika Kruševca.
Nema preciznih podataka koliki je dug “Nate Veljković”, ali se pominje cifra od 50.000.000 dinara. Prema završnom računu za 2010. godinu, koji se nedavno našao pred odbornicima lokalne skupštine, skore sve stavke, od reprezentacije do nabavke kancelarijskog materijala, probijene su.
Glavni razlozi teškog stanja u „Nati Veljković“ su česte promene direktora i zapošljavanje partijskih kadrova. Od jula 2009. godine u ovoj ustanovi promenile su se četiri direktorke, a broj zaposlenih povećan je sa 360 na 441!
- Ne povećava se broj radnika koji rade sa decom, vaspitača i medicinskih sestara, već se povećava broj vanvaspitnog osoblja, pomoćnih radnika. Finansiramo se iz mase i teško da možemo izdržati toliki priliv novih radnika - upozorila je Ljubica Živković, predsednica Sindikata u Dečjoj ustanovi „Nata Veljković“.
Prema koalicionom sporazumu iz jula 2009. godine, „Nata Veljković“ je „pripala“ Jedinstvenoj Srbiji tako da su u ovoj ustanovi uhljebljenje našli uglavnom članovi ove stranke. Tu su u poslednje dve godine posao dobili odbornici Predrag Petronijević i Dragan Mihailović, kao i supruge odbornika Radovana Jovanovića i Jugoslava Antića, dok žena odbornika Vladimira Kostića radi u kantini.
Zaposlena su i dva nova pravnika, nekoliko operatera na kompjutera, a na radno mesto u jednoj od kantina je zaposlena žena koja ima skoro 60 godina, ali i člansku kartu Jedinstvene Srbije! Kao kuriozitet se pominje i zaposlenje „navigatora“, odnosno pomoćnika vozača koji razvozi hranu po vrtićima.
- Znamo za većinu tih slučajeva, imamo i zahteve za nova zapošljavanja, ali smo nemoćni zbog koalicije. Jedino što možemo jeste da ne dozvolimo da se situacija pogorša pošto je „Nata Veljković“ zbog velikog broja mališana jako bitna ustanova za grad - kaže sagovornik „Blica“ iz lokalne samouprave.
I pored dvadesetak telefonskih poziva u poslednja tri meseca, kao i zahteva preko Gradske uprave, nismo uspeli da dođemo do nikog od nadležnih iz „Nate Veljković“ kako bi oni izneli svoje viđenje stanja u ovoj ustanovi.

Nastavak na TvojPortal.com...






Povezane vesti

Smanjuju deci obroke zbog velikih dugova

Izvor: KruNet.net, 12.Jun.2011

Dečja ustanova "Nata Veljković", koja vodi brigu o vrtićima i oko 3.000 najmlađih Kruševljana, nalazi se u izuzetno teškoj situaciji. Zbog nedomaćinskog poslovanja ustanova je u velikim dugovima pa su pre nekoliko dana po hitnom postupku..

Nastavak na KruNet.net...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta TvojPortal.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta TvojPortal.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.