Raspisan tender za izgradnju druge faze NTP Niš - Investicija vredna preko 20 miliona

Izvor: JuznaSrbija.info, 21.Sep.2023, 18:19

Raspisan tender za izgradnju druge faze NTP Niš - Investicija vredna preko 20 miliona

Vlada Republike Srbije objavila je tender za izgradnju naučno-tehnoloških parkova u Kruševcu, Nišu i Čačku.

Ovom inicijativom značajno se unapređuje nacionalna infrastruktura u oblasti inovacija, potencirajući važnost tehnološkog i inovativnog domena u Srbiji.


Uz investiciju od preko 20 miliona evra, opredeljenih za proširenje kapaciteta Naučno-tehnološkog parka Niš (NTP Niš), u planu je da se za manje od dve godine izgradi oko 18.000 m2 savremenog >> Pročitaj celu vest na sajtu JuznaSrbija.info << prostora, od čega će oko 9.000 m2 biti kancelarijskig i oko 1.000 m2 laboratorojskog prostora. Nakon izgradnje novog objekta, ukupni kapacitet NTP Niš biće preko 30.000 m2, sa preko 15.000 m2 kancelarijskog i laboratorijskog prostora koji će imati kapacitet da primi oko 1.500 stručnjaka posvećenih razvoju inovativnih projekata.

Planirani objekat biće izgrađen u severozapadnom delu kompleksa NTP Niš, između višenamenske lamele Elektronskog fakulteta i restorana Studentskog centra.

U prethodnom periodu, počevši od osnivanja, NTP Niš postao je prepoznat kao regionalni centar inovacija, sa preko 50 kompanija u članova, u kojima je zaposleno preko 500 zaposlenih, koji rade na razvoju sopstvenih inovativnih proizvoda i usluga, u postojećem objektu NTP Niš.

Dogradnja i proširenje NTP Niš ne samo da će značajno poboljšati uslove za postojeće članove parka, već će otvoriti vrata za brojne nove kompanije, kao i privlačenje i pokretanje novih razvojnih cenatara tehnoloških kompanija koje žele da se pridruže i zajedno doprinesu rastu našeg inovacionog ekosistema. Ova inicijativa istovremeno predstavlja novi strateški pravac za jačanje konkurentnosti Regiona Južne i Istočne Srbije.

Implementacija ovog projekta omogućiće da se podigne konkurentnost regiona Južne i Istočne Srbije, kroz stvaranje uslova za kreiranje većeg broja startap kompanija, razvoja postojećih kompanija i privlačenja globalnih razvojnih centara, čime će na biti dat doprinos zadržavanju stručnjaka u regionu, samozapošljavanju i zapošljavanju mladih visokoobrazovanih ljudi i promeni strukture privrede ka ekonomiji zasnovanoj na znanju.

Izgradnjom novog objekta pored navedenog biće stvoreni uslovi za razvoj zajednice i razvoj novih projekata, pored IKT sektora kao najbrže rastućeg u Srbiji, mereno kako kroz izvoz, tako i brojem zaposlenih, i u oblastima i funkcijama NTP Niš koje nisu i dovoljnoj meri zastupljene, ili za koje ima potencijala i interesovanja a nema prostornih kapaciteta. Planira se intezivniji rad na funkciji transfera tehnologija i komercijalizaciji naučno-istraživačkih projekata, razvoju zajedničkih istraživačkih projekata i laboratorija između više naučno-istraživačkih organizacija i privrede, razvoja startapova i inovativnih projekata iz oblasti zelene ekonomije i energetske efikasnosti, biotehnologija, sajber bezbednosti, robotike, visokotehnoloških projekata iz oblasti automobilske industrije i mobilnosti.

Početak radova na proširenju kapaciteta NTP Niš planiran je najkasnije početkom 2024. godine.
Pogledaj vesti o: Kruševac

Nastavak na JuznaSrbija.info...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta JuznaSrbija.info. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta JuznaSrbija.info. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.