Radojki i Tinetu u čast

Izvor: RTS, 09.Sep.2014, 17:01   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Radojki i Tinetu u čast

U Globoderu kod Kruševca, rodnom mestu prve dame srpske harmonike, petu godinu zaredom, organizovana je manifestacija "Dani Radojke i Tineta Živkovića". Pod pokroviteljstvom grada, dvodnevnu manifestaciju u znak sećanja na legendarni duet harmonika, organizovali su Kulturni centar Kruševca i KUD "Radojkino kolo" iz Globodera.

Radojka je bila čudo od deteta koje je dar za muziku nosilo u genima. Uz oca Tihomira Tomića, učitelja harmonike, otkrila je tajne instrumenta koji >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << joj je odredio životni put.

Zauvek je profesionalno i privatno povezavši sa Tinetom Živkovićem u duet čije se virtuoznosti i blistave karijere i danas sećaju širom bivše Jugoslavije. U Globoderu kod Kruševca,  njima u čast već pet godina organizuje se muzička manifestacija.

"Narod ovog kraja je želeo da obeleži ime legendarnog dueta harmonika Radojke i Tineta Živkovića, jer je Globoder Radojkino rodno mesto. Cilj nam je i da promovišemo dobre tradicije srpskog naroda i našeg kraja. Svake godine na manifestaciji nastupi oko 150 učesnika, članova KUD-ova  iz kruševačkog, trsteničkog i župskog kraja", kaže predsednik organizacionog odbora manifestacije Predrag Šljivić.

Čitav radni vek Radojka je ostala verna jednoj produkcijskoj kući, Radio Televiziji Beograd za koju je poslednji snimak napravila 1997. godine. O njenom stvaralaštvu, s besrezervnim poštovanjem, govori se i danas 12 godina nakon smrti.

"Znamo da je Srbija zemlja harmonikaša, znamo da je bilo mnogo velikih majstora, ali ću biti slobodan da kažem da je Radojka Živković bila jedan romantik i jedina čija je muzika bila pesma. Ona je i kolom svirala pesmu. Imala je u sebi taj divni, kreativni nemir. Bila je izuzetna. Zvuk njene harmonike je bio tako karakterističan da ja, ako bih trebao da dam svoj glas, i glas mog srca, harmonika u rukama Radojke Živković je nešto što se zove poezija", kaže Ljubiša Pavković, dugogodišnji šef Narodnog orkestra RTS-a.

"Čast mi je i zadovoljstvo što nastupam na manifestaciji u slavu  umetnika koji su ostavili dubok trag u našoj narodnoj muzici. Napravili su divan putokaz svima nama. Sledimo ih i trudimo se da sviramo sve ono što su oni svirali i da pokušamo, ako možemo, i da nadgradimo", kaže Novica Negovanović, kompozitor, svirač i pevač narodnih pesama.

Dvodnevna manifestacije  u čast Radojke i Tineta, virtuoznog dueta na harmonikama, okončana je zajedničkim nastupom njihovih dugogodišnjih kolega i saradnika i mladih izvođača, kolom koje nosi njeno ime.

rts.krusevac@rts.rs

+381 37 438 707

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.