Radnike primorao da rade bez plata u Rusiji

Izvor: Blic, 08.Maj.2009, 08:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Radnike primorao da rade bez plata u Rusiji

KRUŠEVAC - Kruševačka policija podnela je krivičnu prijavu protiv preduzetnika iz Vojvodine zbog trgovine ljudima eksploatacijom radnika, što je jedan od prvih slučajeva u Srbiji. Vlasnik firme „Jugoeks” registrovane u Rusiji odvodio je radnike iz Kruševca, Blaca i okolnih mesta u tu zemlju, tamo im oduzimao pasoše i primoravao ih da rade bez naknade. Ovo je samo jedan od slučajeva trgovine ljudima u kruševačkom >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << kraju, koji su učestali u poslednje vreme.



- Preduzetnik iz Vojvodine je, preko posrednika, angažovao veću grupu građevinaca za radove u Rusiji. Neki od njih su već ranije radili u toj zemlji, pa su se prijavili, a posrednik je od svakoga uzimao od 200 do 300 evra. Radnicima su obećani smeštaj u hotelu, hrana i slične pogodnosti, ali kada su stigli u Rusiju, oduzeti su im pasoši, a oni su morali da nadniče besplatno skoro godinu dana. Većina nije ponela novac sa sobom, pa su ih izdržavale kolege koje su imale nešto para. Neki su u Rusiji, zbog napornog rada i loše hrane, smršali više od 20 kilograma, a par njih se vratilo sa ozbiljnim psihičkim problemima - pričaju za „Blic” inspektori koji su radili na ovom slučaju. Krivične prijave za eksploataciju radnika nisu kod nas do sada bile česte, a ovo delo je kvalifikovano kao trgovina ljudima. Prema odredbama krivičnog zakona, za ovo krivično delo zakonom su predviđene kazne od dve do pet godina zatvora.

U kruševačkom kraju povećan je broj slučajeva trgovine ljudima, a najčešće na meti su žene. Da prevare sa ponudom poslova u inostranstvu nisu redak slučaj, govori i primer devetnaestogodišnje devojke koja je vraćena iz Italije, gde je uz obećanje da će dobiti posao, prodata i primorana da se bavi prostitucijom.

- Uz obećanje da će joj obezbediti posao u nekom baru u Italiji nju je, preko Crne Gore, prodao brat od strica. Završila je u javnoj kući, a potom i na parkingu za kamiondžije u Bolonji. Bila je fizički i seksualno zlostavljana. Alarmirao nas je njen otac a mi smo pokrenuli Interpol. U međuvremenu je devojka pobegla i stigla do našeg konzulata u Trstu odakle je vraćena u Srbiju - kaže izvor „Blica” iz kruševačke policije.

Zbog učestalih primera trgovine ljudima u Odseku za strance kruševačke policije svake godine organizuju edukativne radionice i predavanja za učenike osnovnih i srednjih škola, ali i njihove roditelje i nastavnike.

- U prethodnih šest meseci, zajedno sa NVO „Kontakt”, a uz pomoć ambasade Kraljevine Norveške, organizovan je projekat „Mladi Kruševca protiv trgovine ljudima”. U šest osnovnih škola održane su radionice za đake, angažovan je određeni broj volontera a priređena su i predavanja za roditelje i nastavnike kako bi ih upoznali sa problemom trgovine ljudima , da bi stekli određena saznanja i mogli da prepoznaju takve slučajeve - kaže Dobrivoje Đorđević, šef odseka za strance i suzbijanje ilegalne migracije i trgovinu ljudima Policijske uprave Kruševac.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.