RADNICI 14. OKTOBRA PROTESTUJU TREĆI DAN

Izvor: Kurir, 07.Mar.2012, 18:12   (ažurirano 02.Apr.2020.)

RADNICI "14. OKTOBRA" PROTESTUJU TREĆI DAN

Zaposlenima nije bitno ko je na čelu fabrike već traže da se unapredi proizvodnja i da redovno primaju plate, rekao predsednik fabričkog Samostalnog sindikata Ljubiša Velimirović

KRUŠEVAC - Radnici kruševačke Industrije mašina i komponenata (IMK) "14. oktobar" protestovali su danas treći dan za redom, zahtevajući redovnu isplatu zarada i unapređenje proizvodnje.

Predsednik fabričkog Samostalnog >> Pročitaj celu vest na sajtu Kurir << sindikata Ljubiša Velimirović kazao je da su se radnici odlučili na protestnu šetnju, jer na današnjem zboru zaposlenih "nisu dobili precizne odgovore od generalnog direktora Zorana Radmanovca".

Predstavnike zaposlenih je u Gradskoj upravi u Kruševcu primio pomoćnik gradonačelnika Miroslav Smiljković, od koga su tražili da lokalna samouprva utiče na to da se zakaže sastanak Upravnog odbora preduzeća na kome bi se odlučivalo o smenjivanju generalnog i izvršnih direktora fabrike.

"Zaposlenima nije bitno ko je na čelu fabrike već traže da se unapredi proizvodnja i da redovno primaju plate", rekao je Velimirović.

Generalni direktor IMK "14. oktobar" Zoran Radmanovac rekao je da su januar i februar bili veoma problematični zbog izuzetno niskih temperatura i da fabrika u tom periodu nije radila tri nedelje, ali da je to vreme iskorišćeno za nabavku materijala za proizvodnju.

"Do kašnjenja u isplati zarada dolazi jer svi kasne sa plaćanjima uključujući i Elektroprivredu", kazao je Radmanovac.

On je ocenio da na otežano poslovanje fabrike utiče i nepovoljna struktura zaposlenih, jer je od 1.500 radnika samo njih 500 u proizvodnji.

Generalni direktor IMK "14. oktobar" dodao je da fabriku čekaju poslovi koji će u naredna tri meseca doneti profit od 350 miliona dinara, kao i prodaja mašina koja bi trebalo da donese oko 70 miliona dinara.

Radmanovac je najavio i da bi uskoro trebalo da bude održan sastanak predstavnika Ministarstva ekonomije, Agencije za privatizaciju, Upravnog odbora i reprezentativnih sindikata o trenutnoj situaciji u fabrici.

Kruševački IMK "14.oktobar" je u većinskom državnom vlasništvu i u procesu je restrukturiranja, a najavljeno je da će biti u grupi od 13 preduzeća koja su od posebnog interesa za odbrambenu industriju.

Nastavak na Kurir...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Kurir. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Kurir. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.