Propao tender za „Župu“

Izvor: Blic, 08.Nov.2008, 07:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Propao tender za „Župu“

KRUŠEVAC - Iako su tendersku dokumentaciju otkupila dva potencijalna kupca, a Agencija za privatizaciju dva puta produžavala rok za dostavljanje konačnih ponuda, Hemijska industrija „Župa" nije dobila novog vlasnika.



Na sastanku Tenderske komisije konstatovano je da ni bugarska kompanija „Astarel" ni srpsko-ruski konzorcijum organizovan oko kruševačke „Plime M" nisu dostavili >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << obavezujuću ponudu za kupovinu većinskog dela kapitala HI „Župa".

- Pošto je većinski vlasnik „Župe" država, odnosno Akcijski fond, to znači da na kraju godine nećemo otići u stečaj i likvidaciju i to je dobra stvar. Po svemu sudeći biće raspisan novi tender, ali o tome tek treba da bude postignut dogovor. Radnici su za sada mirni, ali i uplašeni. Plaši ih ova neizvesnost jer su već jednom iskusili gorak hleb loše privatizacije - priča Srđan Miletić, predsednik Samostalnog sindikata HI „Župa".

Od 570 zaposlenih, koliko je ostalo u „Župi" nakon dva socijalna programa, trenutno je radno angažovano tek pedesetak. Do januara ove godine radile su sve četiri fabrike, a onda je proizvodnja svedena na samo 10 odsto od ukupnog kapaciteta jer je, zbog duga od oko milion dinara, „Župi" isključen gas.

„Župa" je jedini proizvođač hlora u Srbiji, veliki proizvođač ksantata koji se koriste u rudarskoj industriji, kao i pesticida.

Trenutni dug „Župe" prema dobavljačima je oko milion evra. Bankama se duguju dva miliona evra, a za poreze i doprinose za plate treba platiti državi oko četiri miliona evra. Na drugoj strani „Župa" potražuje od bivše vlasnice Violete Josifove oko četiri miliona evra, od RTB „Bor" dva miliona dolara, a od šećerane „Dimitrije Tucović" oko 760.000 evra.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.