Preminuo David Tasić, učesnik afere JBTZ

Izvor: RTS, 24.Okt.2019, 12:16   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Preminuo David Tasić, učesnik "afere JBTZ"

Slovenački novinar i publicista David Tasić, učesnik "afere JBTZ" i jedan od istaknutijih novinara "Mladine", preminuo je u 57. godini, preneli su slovenački mediji. Tasić je zajedno sa Janezom Janšom, Ivanom Borštnerom i Francijem Zavrlom 1988. godine bio uhapšen i osuđen zbog odavanja vojne tajne.
David Tasić je rođen 1962. godine u Kruševcu. Od 1981. do 1989. bio je novinar i urednik u časopisu >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << Mladina. Pratio je političku scenu u Sloveniji i Jugoslaviji, ali je pisao i o muzici.

Bio je jedan od aktera "afere JBTZ", u Sloveniji poznate i kao Ljubljanski postupak ili Postupak protiv četvorice. Zajedno sa Janezom Janšom, Ivanom Borštnerom i Francijem Zavrlom 1988. godine je uhapšen i osuđen zbog odavanja vojne tajne.
Pomenuta četvorica učestvovala su u pisanju i izdavanju članaka u kojima se kritikuje Jugoslovenska narodna armija.
Mladina je 1988. godine došla u posed beleški sa tajnog sastanka Centralnog komiteta Saveza komunista Jugoslavije, sa navodno detaljnim planovima za hapšenje novinara i disidenata u Sloveniji.
Suđenje je održano iza zatvorenih vrata, a dokumenti na osnovu kojih je podignuta optužnica nikada nisu zvanično objavljeni.
Vojni sud u Ljubljani osudio je Borštnera na četiri godine zatvora, Janšu i Zavrlu na pola godine, a Tasića na pet meseci. Sredinom oktobra 1988. godine, Vrhovni vojni sud u Beogradu potvrdio je presudu Vojnog suda u Ljubljani, uvećavši kaznu Tasiću na deset meseci zatvora. Sva četvorica uslovno su puštena početkom avgusta 1989. godine. 
Smatra se da je ta afera jedan od ključnih događaja koji je inicirao "Slovenačko proleće" i uticao na promenu raspoloženja Slovenaca prema zajedničkoj državi.
Tasić je 1989. godine napustio Mladinu i oprostio se od novinarstva. Osnovao je jednu od prvih nezavisnih privatnih izdavačkih kuća u Sloveniji, Karantani
Janez Janša se na Tviteru oprostio od Tasića i napisao: "David Tasić, heroj slovenačkog proleća 1988. i 2014, dobar i ispravan čovek, ratnik slobode i svetlosti. Počivaj u miru dragi Davide".
Pogledaj vesti o: Kruševac

Nastavak na RTS...






Povezane vesti

Preminuo David Tasić, učesnik „afere JBTZ“

Izvor: Advertiser-Serbia.com, 24.Okt.2019

Tasić je zajedno sa Janezom Janšom, Ivanom Borštnerom i Francijem Zavrlom 1988. godine bio uhapšen i osuđen zbog odavanja vojne tajne...David Tasić je rođen 1962. godine u Kruševcu. Od 1981. do 1989. bio je novinar i urednik u časopisu Mladina. Pratio je političku scenu u Sloveniji i Jugoslaviji,...

Nastavak na Advertiser-Serbia.com...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.