Pomoć državnim firmama u kupovini opreme

Izvor: RTS, 03.Sep.2009, 19:42   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Pomoć državnim firmama u kupovini opreme

Ministarstvo ekonomije pomoći će modernizaciju proizvodnje u državnim preduzećima koja imaju obezbeđen plasman robe, izjavio Mlađan Dinkić. Preduzeća će državi vratiti novac po naplati prihoda.

Modernizaciju proizvodnje u državnim preduzećima koja imaju obezbeđen plasman robe, pomoći će Ministarstvo ekonomije, izjavio je potpredsednik Vlade Srbije i ministar ekonomije Mlađan Dinkić.

Ministar je u Kruševcu, prilikom posete preduzećima IMK "14. oktobar" >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << i Hemijska industrija "Župa", novinarima rekao da država planira da u desetak preduzeća, koja imaju obezbeđeno tržište, uloži novac u kupovinu opreme.

Dinkić je naveo da su među preduzećima koja će dobiti beskamatnu pozajmicu kruševačke fabrike "Župa" i "14. oktobar", delovi trsteničke "Prve petoletke", kao i beogradske firme Industrija mašina i traktora i Industrija motora Rakovica.

"Nemamo određen iznos koji je za to predviđen, ali idemo u detaljnu analizu svakog od tih preduzeća. Nema spiska želja, podržaćemo ono što je u funkciji modernizacije opreme koja će obezbediti ispunjavanje već sklopljenih ugovora", objasnio je Dinkić i dodao da će preduzeća vratiti pozajmice budžetu kada naplate prihod od tih investicija.

"Imamo u vidu ekonomsku krizu i usporenu privatizaciju, kada objektivno nema strateških partnera koji su zainteresovani za velika ulaganja. Ne smemo da čekamo da oporavak bude vidljiv već da podržimo one koji imaju tržište, te da onda tražimo strateškog partnera", naveo je Dinkić.

Na sastanku s poslovodstvom Industrije mašina i komponenata "14. oktobar", u kojoj većinsko vlasništvo ima država, u okviru nove strategije Ministarstve ekonomije, prema Dinkićevim rečima, dogovoreno je da država obezbedi 200 miliona dinara za nabavku nove opreme.

"To će biti prva kupovina novih mašina u toj industriji nakon 20 godina", rekao je Dinkić i naglasio da je IMK 14. oktobar "obezbedio poslove u oblasti energetskog programa do sredine naredne godine, a da postoji tražnja za 30 odsto veća od onoga što fabrika trenutno može da proizvede".

Generalni direktor IMK "14. oktobar" Zoran Radmanovac najavio je da će ta fabrika zaposliti oko 50 novih radnika u proizvodnji, kako bi ispunila obaveze prema kupcima.

Promena strategije kroz ulaganja u obrtna sredstva

Generalni direktor HI "Župa" Miroljub Milojević je nakon sastanka, novinarima rekao da će fabrici tokom meseca biti odboreno 1,45 miliona evra za pokretanje proizvodnje plavog kamena i da će dobiti 13 miliona dinara subvencije, kako bi radnicima bila isplaćena jedna plata, jer zarade nisu isplaćivane poslednja tri meseca.

Dinkić je kazao da je država odlučila da "Župi" odobri sredstva, i dodao da će sa Rudarsko-topioničarskim basenom "Bor", koji kruševačkoj fabrici duguje od ranije, biti napravljen dogovor o vansudskom poravnanju. Prema njegovim rečima, za "Župu" je zainteresovan ozbiljan potencijalni kupac iz Češke.

Odogovarajući na novinarsko pitanje zašto Ministarstvo nije ranije odobrilo novac "Župi", jer je ona takav zahtev podnela još početkom januara, Dinkić je rekao da ne zna kada je tačno prosleđen zahtev, ali da je do njega došao bukvalno pre nekoliko dana.

"Sredstva koja smo u budžetu imali u prvoj polovini godine koristili smo za ublažavanje posledica krize, a sada želimo da promenimo strategiju i damo novac za obrtna sredstva kako bi ta preduzeća aktivno ubrzala proces oporavka srpske privrede", objasnio je ministar.

U poseti Kruševcu boravili su i ministarka za Nacionalni investicioni plan Verica Kalanović, predstavnici Agencije za privatizaciju i Ministarstva ekonomije.

Tokom posete razgovarali su sa gradonavčelnikom Kruševca, Desimirom Pavlovićem i preduzetnicima.
Pogledaj vesti o: Kruševac

Nastavak na RTS...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Pomoć za kupovinu opreme u 10 državnih firmi

Izvor: 24sata, 03.Sep.2009

On je u Kruševcu, prilikom posete preduzećima IMK "14. oktobar" i Hemijska industrija "Župa", novinarima kazao da država planira da u desetak preduzeća, koja imaju obezbedjeno tržište, uloži novac u kupovinu opreme.

Nastavak na 24sata...

Kupovinom nove opreme pomoć u modernizaciji proizvodnje

Izvor: Capital.ba, 03.Sep.2009

KRUŠEVAC/BEOGRAD, Ministar ekonomije i reginalnog razvoja Srbije Mlađan Dinkić izjavio je da će, u sklopu nove strategije Ministarstva ekonomije, preduzećima koja imaju tržišta i plasman država pomoći da modernizuju proizvodnju kupovinom nove opreme. Dinkić je, sa delegacijom Ministarstva...

Nastavak na Capital.ba...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.