Otac David ustoličen za episkopa kruševačkog

Izvor: Politika, 24.Jul.2011, 23:26   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Otac David ustoličen za episkopa kruševačkog

Činu hirotonije prisustvovali arhijereji SPC, na čelu s patrijarhom Irinejem, više od hiljadu vernika, predstavnici Vlade Republike Srbije...

Kruševac – U crkvi Sv. Đorđa u Kruševcu juče je za episkopa kruševačkog ustoličen otac dr David (Perović), jeromonah i docent na Bogoslovskom fakultetu u Beogradu. U činu hirotonije učestvovali su arhijereji Srpske pravoslavne crkve, na čelu sa patrijarhom >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << Irinejem, više od hiljadu vernika, predstavnici Vlade Republike Srbije, Crkvene opštine, grada Kruševca i Rasinskog okruga.

Na svetoj liturgiji otac David je odgovarao na pitanja arhijereja o načinu ispovedanja Hristove vere u novoj, odnosno obnovljenoj Eparhiji kruševačkoj, formiranoj od delova Žičke, Niške i Šumadijske eparhije.

Ustoličenju jeromonaha dr Davida za episkopa kruševačkog prethodio je čin narečenja, održan 22. jula u crkvi Sv. Đorđa.

U besedi na činu hirotonije, patrijarh srpski Irinej je rekao da je SPC „izlila svoju blagost apostolsku na novoizabranog episkopa Davida”, od koga očekuje da služi Gospodu i propoveda reč istine.

– Naša sveta crkva je našla za shodno, voljom Duha svetoga, da oca Davida, sada hirotonisanog episkopa, izabere za prvog arhijereja obnovljene nove Eparhije kruševačke. Od njega očekujemo da napasa stado Božije i verni narod crkve naše. Voljom Božijom i voljom Arhijerejskog sabora, izabran je kao jedan od onih koji su dostojni da se prihvate te uzvišene apostolske službe. Od našeg novog brata, takođe, očekujemo da nastavi ono što su apostoli započeli, da produži delo Sv. Save i najuglednijih arhijereja naše svete pravoslavne Hristove crkve. Danas je sve u znaku novoga: novi episkop, nova eparhija, pa i novi patrijarh, koji je danas sa braćom sveštenicima i arhijerejima uzdigao na episkopski tron oca Davida, na uzvišenu službu i misiju. Neka sve bude na slavu Božiju, na radost naroda, a na dobro i korist naše svete crkve! – rekao je patrijarh Irinej.

On je, potom, podsetio da je odlukom Arhijerejskog sinoda, otac David, kao profesor Bogoslovskog fakulteta, odvojen od udžbenika, škole i studenata da bi svoj dar i blagodat Božiju stavio u službu crkvi i narodu. Patrijarh ga je potom pozvao da primi crkveni žezal, ističući da vladika David dolazi u novoosnovanu eparhiju, u oblasti grada svetoga cara i kneza Lazara.

„Oblast nove kruševačke eparhije jeste srce Srbije. Kruševac je sedište nove eparhije kao sveti grad. To je najblagosloveniji deo srpske države i srpskoga naroda. Ocu Davidu je palo u uzvišeni udeo da rukovodi tom eparhijom, da brine o sveštenstvu i narodu koji mu crkva poverava kao najvećim vrednostima ovoga sveta. Mi ne sumnjamo da će on to, uz blagodet Božiju, koju je danas primio, na najbolji način obavljati . Oblast ove eparhije je jedan moralno najzdraviji deo našeg naroda. Ovde je vera sačuvana. Od početka, narod je čuvao svoju veru i sačuvao svu svoju odanost veri i Bogu, koju je pokazivao u gradnji i obnovi crkava. Samo za vreme u kojem sam ja vršio svetu dužnost episkopa niškog, ovde je podignuto više od 40 crkava i isto toliko obnovljeno. Zato, vladiko, primi ovaj žezal kao simbol duhovne vlasti. Ovaj žezal ti dajemo sa ljubavlju prema Gospodu i pastvi koju ti Gospod i crkva poveravaju. Srećno i blagosloveno. Aksios!”

Zahvaljujući na blagoslovu, vladika David je rekao da nema ničeg uputnijeg i lepšeg od izgrađivanja obnovljene kruševačke eparhije.

„Blagoslovom najsvetijeg Arhijerejskog sabora Srpske pravoslavne crkve, izgrađivaću najsvetiju, Bogom spasavanu Eparhiju kruševačku. Zato Vas, češnjejšij vladiko, molim da primite moje reči zahvalnosti: Na mnogaja ljeta! To činim svim svojim dobrobićem, koje mi je Vašim blagoslovom upravo darivano Bogom i Duhom svetim.”

Činu hirotonije prisustvovali su i državni sekretar za vere Bogoljub Šijaković, narodni poslanik Srđan Milivojević, prvi čovek Bezbednosno-informativne agencije Saša Vukadinović i specijalni tužilac Miljko Radisavljević.

----------------------------------------------------------------------

Vladika David

Jeromonah David je prvi vladika obnovljene Eparhije kruševačke. Za episkopa je izabran na ovogodišnjem prvom zasedanju Svetog arhijerejskog sabora Srpske pravoslavne crkve, od 16. do 26. maja. Otac David je rođen 17. jula 1953. godine u Đurakovcu, u Metohiji. Osnovnu školu je pohađao u Istoku i Peći. Gimnaziju je završio u Peći, a teologiju na Bogoslovskom fakultetu u Beogradu. Monaški postrig je primio u Visokim Dečanima 1983. godine. Doktorirao je tezom o temi „Zajednica Duha Svetoga po učenju Vasilija Velikog” na Teološkom fakultetu u Atini. Predaje etiku na Bogoslovskog fakultetu u Beogradu.

Rade Stanković

objavljeno: 25.07.2011.

Nastavak na Politika...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.