Od ljubavi prema nacionalnoj istoriji do izrade replika vojničkih uniformi

Izvor: RTS, 12.Mar.2017, 13:26   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Od ljubavi prema nacionalnoj istoriji do izrade replika vojničkih uniformi

Petar Miladinović iz Kukljina kod Kruševca po zvanju je profesor tehničkog obrazovanja, a iz hobija već petnaest godina modelar i dizajner tekstila. Ljubav prema nacionalnoj istoriji i tradiciji bila je motiv da se upusti u izradu replika uniformi srpske vojske i srednjovekovnih kostima.
Krenuo je od šajkače. Srpske nacionalne kape. Nezaobilaznog dela vojničke uniforme u srpsko-turskim, balkanskim i >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << svetskim ratovima. U čast predaka koji su je proslavili mnogi je sa ponosom i danas nose. Uz savete starih majstora, istražujući i učeći o kostimografiji načinio je Petar i korak više.

"Bavim se izradom replika službenih odela i uniformi Kraljevine Srbije i Jugoslavije, kao što su nosile srpske vojskovođe, vojnici i oficiri. Uglavnom se koriste za pozorišne predstave, u muzejima i u privatnim kolekcijama", priča Petar Miladinović.
Kraj originalnih predmeta – poručničke uniforme iz 1940, ordena Belog orla i oficirske sablje kraljeve vojske, koje Petar čuva u svojevrsnoj spomen-sobi, izloženi su i predmeti koje on izrađuje.
"Uradio sam barjak viteškog udruženja Sv. knez Lazar iz Kruševca. Tu su srednjovekoni kostimi koje su nosile naše vojskovođe u srednjem veku, a možemo videti haljinu sa srednjovekovnog venčanja na kojoj je posebno istaknut grb Sv. kneza Lazara. Najveći je problem bio pronaći autentične modele koji su se koristili u to doba. Skice i ideje sam našao sa srednjovekovnih fresaka i manastira. Još malo veći problem je bio materijal koji je trebalo da bude autentičan i trebalo je da podseća na materijal iz tog perioda", dodao je Petar.
Na poziv Turističke organizacije Grada Kruševca koja je organizovala srednjovekovno venčanje prvi mladenci su prošlog leta u svečanim kostimima izrekli sudbonosno "da". Ovog juna želja je da na isti način bračni zavet položi još pet parova, što će za Petra značiti pune ruke posla.
Pogledaj vesti o: Kruševac

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.