Izvor: RTS, 28.Jun.2022, 15:57

Obeležava se Vidovdan u Kruševcu, otkriven spomenik Stanislavu Biničkom

U Kruševcu, koji danas slavi i dan Grada, održana je centralna komemorativna svečanost obeležavanja 633. godišnjice boja na Kosovu.
Obeležavanje praznika počelo je svetom arhijerejskom liturgijom u Crkvi Lazarici, u kojoj su se prema predanju knez Lazar i srpska vojska pričestili pred boj na Kosovu, a nakon litije, služen je pomen palim ratnicima kraj Spomenika kosovskim junacima.

Poštu svim Srbima stradalim u otadžbinskim ratovima, >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << polaganjem venaca i cveća, u okviru centralne komemorativne svečanosti odala je izaslanica predsednika Srbije, ministarka za rad, boračka i socijalna pitanja Darija Kisić Tepavčević, predstavnici grada i brojnih udruženja.
"Svim građanima Republike Srbije čestitam Vidovdan, dan kada se sa pijetetom sećamo kosovskih junaka. Naši slavni i hrabri preci, od Gazimestana do Košara, izvojevali su slobodu u kojoj mi danas živimo, i upravo je očuvanje mira i stabilnosti osnovni prioritet, i danas, naše zemlje, jer samo u miru i slobodi naša Srbija može dalje da se razvija, da ekonomski i privredno jača, da imamo još bolje uslove za sve naše građane", rekla je Darija Kisić Tepavčević. 
U čast 651. godine od osnivanja Lazarevog grada, na platou ispred Doma sindikata, otkriven je spomenik slavnom srpskom kompozitoru Stanislavu Biničkom, rođenom pre 150 godina u Jasici kod Kruševca.
U završnici proslave na svečanoj sednici Skupštine biće uručene, plakete i pohvale zaslužnim pojedincima i organizacijama, a najveće priznanje grada Kruševca, Vidovdanska nagrada, biće dodeljena Milošu Neneziću za izuzetne rezultate ostvarene u privredi i doprinos sportu i razvoju grada.
Pogledaj vesti o: Kruševac,   Autonomna pokrajina Kosovo i Metohija

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.