Nije bilo diskriminacije u školi

Izvor: B92, 13.Nov.2012, 16:35   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Nije bilo diskriminacije u školi

Kruševac -- U Kruševcu u OŠ "Dositej Obradović" demantuju da je u slučaju dečaka romske nacionalnosti A.P. koji je nedavno premešten u drugu školu bilo diskriminacije.

U pritužbi koju je u ime majke, povereniku za zaštitu ravnopravnosti podnelo kruševačko udruženje građana Intermedijum, navedeno je da je dečak, koji sada pohađa četvrti razred, od prvog razreda trpeo diskriminaciju zato što je romske nacionalnosti.
>> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << />
Navedeno je da je dečak, po navodima njegove majke Milice P., trpeo podsmevanje, zadirkivanje, da niko nije hteo da sedi sa njim, da su mu

govorili da smrdi, nazivali ga pogrdnim imenima, a da je sve počelo kada mu je učiteljica na početku prvog razreda rekla "Vidi se da si

Ciganin, vidi kako ti je sveska neuredna".

Situacija je, prema rečima majke, postala neizdrživa nakon 24. oktobra kada su ga, prema onome što je njoj dete ispričalo, četvorica dečaka nakon završenih časova ispred škole tukla.

"I ranije se žalio, ali posle toga on više nije hteo da ide u školu. I sada se noću budi i plače. Ipak, nakon razgovora u Centru za socijalni rad i sa nama u porodici uspeli smo da ga ubedimo da krene u školu", rekla je agenciji Beta majka dečaka Milica P.

Ona je dodala da ga je odmah nakon što se ovo dogodilo upisala u drugu osnovnu školu.

Kazala je da je on u novoj sredini lepo prihvaćen, a verovatno će ići i na ekskurziju.

U OŠ "Dositej Obradović" su, međutim, šokirani navodima Milice P. o diskriminaciji njenog sina A.P. i navodima da su ga četvorica dečaka tukla.

"Tokom protekle tri godine imala sam dobru saradnju sa majkom i sa dečakom. Da li bilo ko može da poveruje da bih kao prosvetni radnik i kao čovek mogla da kažem rečenicu koju majka navodi? Svi učenici mogu da potvrde da tako nešto nikada nisam rekla", kazala je agenciji Beta učiteljica Mirjana Miletić.

Ona je potvrdila da se pomenutog dana sukob dogodio, ali da se to nije desilo zbog nacionalne pripadnosti malog A.P.

"Prvo to nije bilo u tim razmerama, potukla su se dvojica vršnjaka, zbog svađe koja je počela na času fizičkog. Odmah je sazvan sastanak školskog tima za zaštitu dece od nasilja", rekla je ona.

Direktor OŠ "Dositej Obradović" Borislav Radulac rekao je agenciji Beta da je zbog pomenute tuče dvojice dečaka odmah sazvan sastanak, da je za naredni dan bio zakazan razgovor roditelja dece čija su se deca potukla, ali da se Milica P., koja je prethodnog dana to tražila, tada nije pojavila.

Radulac je istakao da je učiteljica Mirjana Miletić jedna od najboljih u školi, da najviše dece kod nje želi da se upiše kao i da se u ovoj školi trude da deci romske nacionalnosti posebno pomognu.

Učiteljica je rekla i da je za 16 godina, koliko radi, imala đake romske nacionalnosti, da nikada nikakvih problema nije bilo, jer se oduvek zalagala za poštovanje među đacima i dodala da je A.P. sedeo sa najboljim đakom u odeljenju, koji mu je pomagao, da su deca tokom Dečje nedelje prikupljala odeću i knjige za njega i da su deca sada pogođena čitavom ovom pričom i time što im je iz odeljenja otišao jedan drug.

Predstavnica roditelja tog odeljenja Maja Mitić Bakić rekla je za agenciju Beta da je učiteljica tom dečaku posvećivala posebnu pažnju, da nijedno dete za prethodne tri godine nije ponižavala i dodala da bi deca to roditeljima ispričala.

Dušan Marković iz udruženja građana Intermedijum, koje je povereniku za zaštitu ravnopravnosti podnelo pomenutu pritužbu, rekao je agenciji Beta da se sada čeka odgovor poverenika, ali i da se za delo diskriminacije goni po službenoj dužnosti, odnosno da bi nadležni organi trebalo da reaguju.

U kancelariji poverenika za zaštitu ravnopravnosti rečeno je da je pomenuta pritužba stigla prošle nedelje, da je ušla u proceduru i da će se postupiti u zakonom predviđenom roku.

Milica P. je inače samohrana majka troje dece, korisnik je novčane pomoći Centra za socijalni rad, a osim maloletnog A.P. ima dete u srednjoj školi i studenta.

Ova porodica je donedavno živela u kući Centra za socijalni rad, koja prema Miličinim rečima, nema vodu, kupatilo, nikakve uslove, pa su morali da se isele.

Direktorka Centra za socijalni rad Slađana Čabrić rekla je agenciji Beta da se radi na tome da ta porodica dobije odgovarajući smeštaj i da očekuje da bi to trebalo da bude učinjeno do Nove godine.

Nastavak na B92...






Povezane vesti

U školi demantuju da je bilo diskriminacije

Izvor: Press, 13.Nov.2012

U kruševačkoj Osnovnoj školi "Dositej Obradović" demantovali su danas da je u slučaju dečaka romske nacionalnosti A.P. koji je nedavno premešten u drugu školu bilo diskriminacije na nacionalnoj osnovi, kako tvrdi njegova majka...U pritužbi koju je u ime majke, povereniku za zaštitu ravnopravnosti...

Nastavak na Press...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.