Nezaustavljivo: Dobijamo koridor koji će podići plate najmanje za četvrtinu FOTO

Izvor: B92, 28.Jun.2021, 16:05

Nezaustavljivo: Dobijamo koridor koji će podići plate "najmanje za četvrtinu" FOTO

Auto-put od Pojata do Kruševca, deo Moravskog koridora koji će povezati međunarodne koridore 10 i 11, biće završen najkasnije za godinu dana.

To je rečeno danas prilikom susreta ministra građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Tomislava Momirovića i direktora Koridora Srbije Aleksandra Antića na gradilištu mosta na Zapadnoj Moravi.

Prilikom obilaska radova rečeno je da je na trasi od Pojata do Kruševca sada angažovano 1.650 ljudi, od čega je u intenzivnim >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << radovima 1500 radnika i oko 600 jedinica mehanizacije.

Istaknuto je da se na 27 kilometara do Kruševca radi na 51 tački i trenutno gradi osam mostova.

Srbija dobija još jedan aerodrom: Kod Kruševca se gradi vazdušna luka, imaće dve poletno-sletne staze

Ministar Momirović podsetio je da je posle teškog početka sada vidljivo da su radovi nezaustavljivi i na trasi i na mostovima, i dodao da se pokazuje da se ispunjavaju obećanja i drži dinamika.

"Naš cilj je da sledeće godine u ovo vreme imamo 3500 radnika na trasi ovog koridora", rekao je on i dodao da Moravski koridor povezuje Srbiju, vezujući koridore 10 i 11.

Istakao je i da je za Moravski koridor do sada ekspropisano oko 2.000 hektara, te da je ostalo još pet posto.

"Ne postoji nijedan momenat koji nismo iskoristili da maksimalno ubzamo radove. Ovo je koridor o kome niko nije mogao da sanja do pre nekoliko godina, a spojiće Niš, Kruševac, Čačak i Užice, omogućiće da iz Bugarske stižu brže do BiH", rekao je on.

Dodao je da će koridor održati Srbiju kao čvor Balkana, a omogućiće da plate na trasi koridora porastu najmanje za četvrtinu u narednim godinama.

Srbija gradi "dominantnu" luku zbog koje će i plate rasti VIDEO

"Ne gradimo auto-put da bismo izgradili put, gradimo ga da bismo povezali ljude, podigli ekonomiju, i da bi se život ovde održao i u narednim vekovima", rekao je on.

Antić je ocenio da je na delu fantastična brzina radova, da je zadovoljan dinimikom i srećan što se sve odvija u skladu sa planovima.

"U novembru smo de fakto počeli sa prvim trajnim radovima na izgradnji Moravskog koridora, danas u junu imamo gradilište koje se neverovatno dobro realizuje", rekao je on.

On je najavio da će bez dileme u narednih godinu dana u potpunosti biti završen auto-put od Pojata do Kruševca.

"Učinićemo sve da dovedemo auto-put do obilaznice oko Kruševca i pre tog roka. Probaćemo da maksimalno ubrzamo. Krajem ove ili početkom naredne godine imaćemo auto-put do Kruševca", rekao je on.

Antić je dodao da je posebno značajno iskustvo saradnje sa američko-turskim izvođačem konzorcijumom Behtel-Enka.

Dobijamo most pre roka: "To je garancija da ćemo mi kao narod opstati ovde" FOTO

"Oko 90 posto podizvođača su domaće kompanije, i oko 57 posto radnika su naši državljani. Prilika je da naučimo da radimo u skladu sa najvišim standardima", rekao je on.

Direktor Javnog preduzeća za urbanizam i projektovanje Kruševca Vojkan Tutulić naglasio je da se grad tu našao da pruži Koridorima pomoć svake vrste.

"Bitna je sinergija i promena načina razmišljanja u poslednjih nekoliko godina, jer smo počeli drugačije da se odnosimo prema poslu i svojoj državi", rekao je on.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.
Pogledaj vesti o: Kruševac

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.