Nemoćni da spreče nelegalno iskopavanje peska

Izvor: Akter, 30.Jul.2015, 15:55   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Nemoćni da spreče nelegalno iskopavanje peska

Na teritoriji Grada Kruševca registrovano je oko 400 lokacija na kojima se iskopava pesak od kojih je većina nelegalna, a lokalna samouprava ne može da reši problem jer se nadležne inspekcijske službe nalaze u Jagodini i Prokuplju

Načelnik za Opštu upravu Gradske uprave Kruševac Dušan Todorović rekao je agenciji Beta da si prema poslednjem popisu, koji je urađen nakon poplava, na teritoriji Grada >> Pročitaj celu vest na sajtu Akter << Kruševca prijavljene su 43 radnje za iskopavanje peska i šljunka.

"Većina ima prijavljene po dve ili tri lokacije ali mi taj broj množimo sa pet tako da procenjujemo da postoji oko 400 lokacija na kojima se vrše iskopavanja. Neke su u samom rečnom koritu a neke na parcelama u blizini reka", rekao je Todorović.

Nekontrolisano iskopavanje peska prouzrokuje deformaciju rečnih korita i dovodi do stvaranja erozivnih nanosa koji mogu da promene vodotok i narušava biodiverzitet.

"Nekontrolisanom, nelegalnom eksploatacijom prirodnog bogatstva bogate se pojedinci a gube država i lokalna samouprava jer privatnici ne plaćaju takse. Kada završe sa iskopavanjem ostavljaju pustoš iza sebe", ocenio je Todorović.

Todorović je naveo da gradske inspekcije mogu da kontrolišu samo eventualno zauzimanje javnih površina i da to prijave Vodoprivrednoj i Poljoprivrednoj inspekciji.

"Ključni problem je ukrštanje nadležnosti Vodoprivredne, Poljoprivredne, Tržišne i Finansijske inspekcije. Veći deo nadležnosti je na inspekcijama koje su van Kruševca. Vodoprivredni inspektor dolazi iz Prokuplja i pokriva ogromnu teritoriju. Poljoprivredni inspektor zadužen za zemljište je u Jagodini”, napominje Todorović.

U Gradskoj upravi Kruševac podsećaju da je Zapadna Morava plovni put i da su za postavljanje bilo kakvih objekata na reci potrebne dozvole Javnog preduzeća "Srbijavode", Direkcije za vode Srbije i Lučke kapetanije iz Smedereva.

Privatnici koji iskopavaju pesak ne poštuju zakonske odredbe i postavljaju svoje objekte, čak i pontonske mostove bez ikakve dokumentacije i dozvola.

Prošlog ponedeljka sa nelegalno postavljenog pontonskog mosta, kod sela Kukljin na Zapadnoj Moravi, prevrnuo se kamion pun peska. Tom prilikom poginuo je Dragan Stojanović (55) iz Čitluka koji se nalazio u kabini.
Pogledaj vesti o: Poplave,   Jagodina

Nastavak na Akter...






Povezane vesti

VLAST NEMOĆNA Ilegalni kopači šljunka pregrađuju Moravu pontonskim mostom

Izvor: Blic, 30.Jul.2015

Na oko 400 lokacija u okolini Kruševca uglavnom ilegalno se vadi šljunak, a kopači su odlično opremljeni pa neki imaju čak i pontonske mostove...Lokalna vlast je nemoćna da spreči biznis jer su za kontrolu nadležne inspekcije iz Prokuplja i Jagodine...Tragična smrt Dragana Stojanovića (55),...

Nastavak na Blic...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Akter. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Akter. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.