NAJSTRAŠNIJI KONCENTRACIONI LOGOR SMRTI PRIKAZAN KROZ SLIKE: Fotografije kao dokaz jezivog zločina u Jasenovcu (FOTO)

Izvor: SrbijaDanas.com, 11.Mar.2021, 22:26

NAJSTRAŠNIJI KONCENTRACIONI LOGOR SMRTI PRIKAZAN KROZ SLIKE: Fotografije kao dokaz jezivog zločina u Jasenovcu (FOTO)

Sistem Jasenovačkog logora, koji se sastojao od niza podlogorskih celina sejao je smrt 1.337 dana

Izložba "Koncentracioni logor Jasenovac 1941 - 1945. godine" otvorena ove nedelje u Narodnom muzeju u Kruševcu donosi seriju potresnih svedočanstava o stradanja Srba, Jevreja i Roma u vreme NDH.

Jedan od najstrašnijih koncetracionih logora smrti prikazan je kroz slike i dokumenta, a povodom 75 godina od proboja poslednje grupe jasenovačkih logoraša i 80 godina od >> Pročitaj celu vest na sajtu SrbijaDanas.com << formiranja jasenovačkog logora izložba prvi put gostuje van Beograda.

Autori postavke iz JU Spomen područja Donja Gradina u Republici Srpskoj i Muzeja Vojvodine iz Novog Sada hronološki su predstavili dešavanja u logoru smrti.

-Jasenovac je prikazan kao paradigma stradanja srpskog, jevrejskog i romskog naroda. Tu su stradali muškarci,žene, stradalo je više od 20.000 dece i tu istoriju moramo znati. Ona je u komunističkom periodu bila zapostavljena, "umivena", istina nikada nije došla do punog izražaja. Nisu otkopane masovne grobnice, koje i danas postoje. S druge strane, krajem aprila 1945.godine, ustaše su uništile te pogone logora, ljudske ostatke. Mnogi su bacani u Savu - napominje dr Drago Njegovan, recezent izložbe.

Srpsko društvo, dodaje Njegovan, mora znati šta se dešavalo sa Srbima pre 80 godina kada je nastala NDH. Samo po broju žrtava, bio je to treći logor u Drugom svetskom ratu.

- Ovom izložbom želimo da podsetimo na stradanje, ne smemo da dozvolimo da padnu u zaborav na hiljade ubijenih - podvlači između ostalog, Jelena Dobrović-Bojanović, pomoćnik sekretara Pokrajinske Vlade.

. Zatočenici su ubijani vatrenim oružjem, noževima, sekirama, čekićima. Stradalo se na najstrahotnije načine. Istoričar Goran Vasić, direktor kruševačkog muzeja napominje da se u Jasenovcu dogodio i zločin nad budućim potomstvom.

- Istorija nam govori da su u Jasenovcu počinjeni takvi zločini da su se i nacistički oficiri zgražavali nad njima i ovo je samo jedan manji segment svega špto se dešavalo u tom logoru, važno je da uvek imamo podsetnik na ono što je naš narod preživeo - navodi Vasić.

Izložba čiji su autori Tanja Tulenković i Dejan Motl, u Narodnom muzeju u Kurševcu biće postavljena sve do 10. aprila, posle čega će biti predstavljena i u drugim gradovima u Srbiji. Ceo multimedijalni projekat rađen je pod pokroviteljstvom Ministarstva odrbane i Ministarstva kulture i informisanja.
Pogledaj vesti o: Kruševac

Nastavak na SrbijaDanas.com...






Povezane vesti

Multimedijalna izložba o logoru u Jasenovcu posle Beograd stigla u Kruševac

Izvor: RTS, 12.Mar.2021, 07:12

Posle promocije u Galeriji Doma Vojske u Beogradu multimedijalna izložba "Koncentracioni logor Jasenovac 1941–1945. godine" u realizaciji "Spomen područja Donja Gradina", Republike Srpske pod pokroviteljstvom Ministarstava odbrane i kulture I informisanja Republike Srbije otvorena je u Narodnom...

Nastavak na RTS...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SrbijaDanas.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SrbijaDanas.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.