Mrtve bebe držala u ormaru

Izvor: B92, 20.Avg.2013, 23:15   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Mrtve bebe držala u ormaru

Kruševac -- Aleksandra J. (35) iz Kruševca, koja je ubila dvoje svoje novorođenčadi, u istrazi priznala da se prvo dete rodilo mrtvo, a da je drugo ugušila, pišu Novosti.

Aleksandra koja je osumnjičena za dvostruko čedomorstvo koje se odigralo u kući njenog oca Dobrice u selu Crkvina je, prema priznanju u istrazi, obe svoje bebe posle porođaja čuvala dva-tri dana u kutiji, a potom ih je umotavala u kesu i zakopavala >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << u odvojene plitke jame u zadnjem delu dvorišta.

Osumnjičena se sama porodila u junu 2011. godine i to u sobi u očevoj kući u Crkvini. Ona misli da je ta beba bila mrtvorođena", navodi izvor Novosti. "Prema njenoj priči, noktima je pokidala pupčanu vrpcu. Stavila je bebu u kutiju, a onda "paket" u ormar. Posle nekoliko dana iskopala je raku i krišom sahranila bebu".

Drugu bebu osumnjičena je, kako saznaje ovaj list, rodila u noći između 25. i 26. jula. Tu bebu nije želela "isključivo zbog siromaštva", jer sa suprugom Goranom J. ima troje dece (dve ćerke i sina).

"Kako je osumnjičena ispričala, drugoj bebi je stavila šaku na usta i novorođenče je prestalo da diše", otkriva izvor Novosti. "Zatim je ponovila postupak kao sa prvom bebom: stavila beživotno telo deteta u kutiju, pa u ormar, a sahranila ga je posle tri dana u neposrednoj blizini, gde je počivala beba rođena pre dve godine".

Tragedija u Crkvini za posledicu nema samo gubitak jednog ili dva tek rođena deteta, već i rasturenu porodicu, koja prema dosadašnjim saznanjima nije shvatala šta se dešava. To su potvrdili i maćeha Vojislavka i suprug Goran koji takođe motive za ovaj zločin, ukoliko je počinjen, vidi u nemoći njegove supruge da se suoči sa još jednim gladnim ustima. U Centru za socijalni rad podvlače da su deca na prvom mestu. Zato su reagovali urgentno i troje mališana staro pet, sedam i devet godina smešteno je u hraniteljsku porodicu. "Oni su zbrinuti i dobro su", ističe Slađana Čabrić, direktorka Centra.

Kada su nadležni, na osnovu sumnji meštana Crkvina i efikasnim proverama došli na lice mesta, zatekli su osumnjičenu koja je priznala šta se dogodilo. Bila je uplašena, ali je na kraju, pokazala gde je sahranila novorođenčad.

U zadnjem delu bašte nađene su dve humke. Bebe su bile pokopane na dubini ne većoj od pola metra, a toliko su otrpilike i bile udaljene jedna od druge.

Male rake bile su zatrpane zemljom, a potom prekrivene kamenjem, kako životinje ne bi otkrila grobna mesta. Nije poznato kojeg su pola bile bebe, niti je osumnjičena mogla u vezi s tim da se izjasni. Porodici i bližoj rodbini ispričala je, u oba slučaja, da je imala problema sa kompresovanim vakumom u stomaku, kao i da lekari rešavaju taj problem.

Iako u selu Crkvina porodica Jovanović nije bila omiljena, o Aleksandri niko ništa loše nije imao da kaže. Osim sumnje da je ostajala u drugom stanju, a taj stomak "misteriozno" nestajao bez prinova u kući, meštani nisu iznosili druge verzije događaja, a posebno ne one najcrnje koje ukazuju na čedomorstva.

"Njeni drugovi iz osnovne škole u Velikom Šiljegovcu pamte je kao dobrog i primernog đaka i niko se ne seća da je imala psihičkih problema", iznose sagovornici Novosti.

Osumnjičena je u međuvremenu smeštena na Žensko odeljenje Specijalne psihijatrijske bolnice Gornja Toponica kod Niša, gde se utvrđuje eventualno postojanje postpartalne psihoze.

"Čedomorstvo se uzima kao delo "ubistvo deteta pri porođaju", a kao takvo ima različite motive a može se javiti i kao posledica toka porođaja, usled obilnog krvarenja, bolova", iznosi za Novosti neuropsihijatar dr Albina Stanojević, direktorka Specijalne bolnice. "Psihičko oboljenje nije u vezi sa čedomorstvom, tako da će veštaci poraditi na svim mogućim okolnostima".

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

UŽAS: Ubila bebe pa ih držala u ormanu

Izvor: Telegraf.rs, 21.Avg.2013, 00:34

Aleksandra J. iz Kruševca, koja je ubila dvoje novorođenčadi, u istrazi priznala da je i prvo, navodno mrtvorođeno dete, i drugo koje je ugušila, spakovala u kutiju, držala u ormanu pa pokopala

Nastavak na Telegraf.rs...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.