Izvor: Luftika.rs, 29.Nov.2022, 21:41

Mali Aleksa (13) je veliki car: Godinama puštao kosu pa poklonio deci oboleloj od raka

Mali Aleksa iz Kruševca veliki je car! Za 20.000 dinara koliko otprilike košta 50 centimetara prirodne kose mogao je da kupi najnovije „najk“ patike ili tablet ili original dres svog omiljenog fudbalera Zlatana Ibrahimovića zbog kog je, između ostalog, godinama puštao kosu, ali nije.
Ovaj mali čovek velikog srca odabrao je da svoj rep ošiša i donira deci oboleloj od raka.
Njegova majka Suzana kaže za Nova.rs da je ponosna na svog sina koji je ovim potezom pokazao koliko je >> Pročitaj celu vest na sajtu Luftika.rs << zapravo zreo.
– Samo želim da izraste u normalnog čoveka, ništa drugo, a ovim je pokazao da je na pravom putu. Iako je jedinac, Aleksa je jedno divno, osećajno, emotivno dete koje se odmalena postavljalo zaštitnički prema mlađoj deci, prema devojčicama – kaže mama Suzana.
Kako objašnjava, njihovu porodicu je prošle godine zadesila velika tuga jer se Aleksina baka, a Suzanina majka razbolela, pa joj je, zbog hemioterapija, opala sva kosa. To je Aleksu jako pogodilo, a dodatni udarac desio se i ove godine, kada mu je druga baka obolela od iste bolesti.
– Mi se borimo sa tim strašnim neprijateljem i Aleksa zajedno sa celom porodicom prolazi kroz sve to. On je bakama najveća podrška. Kada je video da je moja mama ostala bez kose, on je rekao da želi da donira kosu za nju – rekla je majka.
Kaže da mu he tada objasnila da je ona stara, a da ima mnogo bolesne dece koja imaju isti problem i kojima bi ta kosa dobrodošla, Aleksa se složio, pa su zajedno potražili kom udruženju bi mogli da se obrate.
Aleksin rep dugačak 50 centimetara otišao je Udruženju građana za borbu protiv raka kod dece „Uvek sa decom“ u Beogradu.
– Kada smo objavili fotografiju u humanitarnoj grupi na Fejsbuku, tražili smo da nam korisnici pomognu gde da doniramo kosu. Čuli smo za Ivanu Gligorijević koja je članica ovog Udruženja, a koja se i sama, kao dete, borila sa rakom – ispričala je.
Suzana je, inače, član nekih humanitarnih organizacija, pa je Aleksa od samog početka bio upućen u apele pomoći raznih porodica.
– On je uključen u sve, zajedno smo pripremali paketiće za decu, rado učestvuje, sve ga zanima, jednostavno je takav. Mi živimo jednim skromnim životom, drago mi je što smo Aleksi usadili osećaj za humanost. Inače, on ne voli da ističe tu svoju vrlinu. Juče su ga drugari u Osnovnoj školi „Stanislav Binički“ koju pohađa, prvi put videli ošišanog i on u početku nije hteo da kaže šta je uradio sa kosom – otkriva Suzana.
Kaže da mu je prišao mu je direktor i gledao zbunjeno, valjda mu je bio neobičan jer su svi navikli na njegovu dugu kosu. Pitao ga je zašto se ošišao, a Aleksa je odgovorio dosta je bilo, a i donirao sam kosu. Direktor ga je samo zagrlio.
Aleksa je u jednom trenutku pitao mamu da li zna kolika je vrednost njegove kose.
– Mislila sam da će reći da ipak želi da je proda, ali ne. Pitala sam ga da li se kaje, kaže nikako. Želi da bude dobar čovek kao njegovi idoli. Stalno mi govori o fudbaleru Liverpula Maneu koji pomaže ljudima, gradi škole, fudbalske terene u svom selu, kupuje odeću i obuću kome je potrebna i slično. Takav je i Aleksa.
Markovići su danas poslali kosu Udruženju u Beogradu koje će ih obavestiti kada od nje naprave periku.
– Oni nas obaveštavaju kako bismo znali da je iskorišćena. Kažu nam da je izrada perike jako skupa i da je za jednu periku potrebno puno kose, pa se nadamo da će moći da je iskoriste maksimalno. A želimo i svima da uputimo apel da ko god je u mogućnosti, pomogne deci koja se bori protiv raka, makar na ovaj način, jer njima je to zaista potrebno – kaže Suzana.
Izvor: Nova.rs
Devojka preživela 12 agresivnih tumora na različitim mestima, lekari u čudu: „Ne znamo kako se bori“

Pogledaj vesti o: Kruševac

Nastavak na Luftika.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Luftika.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Luftika.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.