Lokal od 150 kvadrata plaćaju samo 22 evra

Izvor: Blic, 26.Feb.2010, 12:45   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Lokal od 150 kvadrata plaćaju samo 22 evra

Kruševac - Odbori političkih stranaka koje deluju u Kruševcu zahvaljujući odluci Gradske skupštine koriste više od 670 kvadrata najekskluzivnijeg prostora u centru grada koji plaćaju po izuzetno niskoj ceni. Stranke kvadrat prostora plaćaju 15 dinara dok na istim lokacijama privatni zakupci kvadrat plaćaju po 300 dinara, odnosno, 20 puta skuplje. Zbog niske, netržišne cene, gradski budžet je na godišnjem nivou uskraćen za više od dva miliona dinara.

Tako, odlukom >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << lokalne vlasti, čiji je i sama deo, Jedinstvena Srbija je dobila 150 kvadrata u zgradi koja je na ekskluzivnoj lokaciji, na samo stotinak metara od centra grada.

- Odluku da se prostorije MZ "Veselin Nikolić" daju na korišćenje strankama donela je Skupština grada još 5. marta 2009. godine, a potpisala je Nataša Marković, tadašnji član Srpske radikalne stranke. Ova stranka je htela da dođe do prostorija, ali nije uspela jer je u međuvremenu smenjena sa vlasti - ističe Žarko Anđelković, potpredsednik Gradskog odbora Jedinstvene Srbije.

Prema cenovniku koji važi za političke stranke Jedinstvena Srbija će, kao i ostale partije, plaćati 15 dinara po kvadratu, odnosno 2.250 dinara mesečno prostor koji, da se primenjuje ekonomska cena, koštao bi 500 evra mesečno, koliko su do sada morali da izdvoje za njegovo iznajmljivanje. U isto vreme privatni preduzetnici koji zakupljuju prostor u Domu sindikata, u centru grada, kvadrat plaćaju 300 dinara.

- Imam 18 kvadrata korisnog prostora plus 10 kvadrata zajedničkog hodnika. Cena je 300 dinara po kvadratu bez PDV-a, a na to treba dodati i grejanje, tako da je mesečni račun oko 12.000 dinara - kaže Goran Damnjanović, vlasnik agencije "Marvin". Većina preduzetnika je ogorčena činjenicom da političke stranke plaćaju 20 puta manju cenu od ekonomske.

- Dok se mi borimo da preživimo, oni se baškare u prostorijama koje građani i poreski obveznici plaćaju. Ukoliko neko hoće da se bavi politikom, neka zavuče ruku u džep i sam finansira iznajmljivanje prostora. Vlast nam je kao Superhik iz stripa "Alan Ford". Uzima od siromašnih da bi finansirala bogate - kaže privatni preduzetnik Ratko Nedeljković.

Ni pojedine opozicione stranke nisu oduševljene pogodnostima koje imaju politički oponenti.

- Mi smo se sami pobrinuli za prostor koji koristimo. Razumem da strankama treba pomoći, ali je žalosno da se za stranačke prostorije uzimaju objekti koji su pod zaštitom države - ističe Ivan Manojlović, portparol Srpske napredne stranke.

Pored stranaka koje participiraju u gradskoj vlasti, prostor za svoje delovanje, po istim kriterijumima, imaju i političke organizacije koje nemaju, niti su ikada imale odbornike u lokalnoj skupštini. Reč je o LDP-u i Novoj Srbiji, koje koriste prostor u Domu sindikata.

Političke stranke ukupno koriste više od 670 metara kancelarijskog prostora u vlasništvu Skupštine grada, a prostom računicom dolazi se do podatka da zbog toga što ne plaćaju ekonomsku cenu gradski budžet gubi 2.290.000 dinara.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.