Izvor: Blic, 03.Sep.2008, 07:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Kruševljani traže trgovinski sud i carinu

KRUŠEVAC - Kruševac je dobio status grada, ali još nema nekoliko značajnih institucija koje idu uz taj status. Za poslove koji se obavljaju u Trgovinskom sudu Kruševljani idu u Kraljevo, vodoprivredni inspektor dolazi iz Prokuplja, a granični sanitarni inspektor iz Čačka ili Niša što naročito otežava poslovanje privrednicima.

U lokalnoj vlasti su nezadovoljni činjenicom da imaju sve više obaveza, >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << a limitirana prava.

- Još 2006. godine dobili smo nalog da čitav sprat u zgradi nekadašnjeg GP „Jastrebac" pripremimo za Trgovinski sud. Uz nalog je išlo i uputstvo koliko kancelarija da ostavimo. Stvorili smo sve uslove, dobili silna obećanja, ali još nemamo odeljenje Trgovinskog suda. Odluka je na Vladi Srbije i nadam se da će konačno to uraditi jer gro predmeta koji se rešavaju u Trgovinskom sudu u Kraljevu je iz Kruševca i ostalih mesta Rasinskog okruga - ističe Dragan Azdejković, gradonačelnik Kruševca.

U Kruševcu od sredine 2004. godine ne postoji granični sanitarni inspektor čiji je posao da kontroliše svu uvoznu robu koja ima bilo kakve veze sa ljudskom upotrebom, odnosno sve u vezi sa ishranom, mašinama, hemijom, dečijim igračkama. Pre četiri godine sistematizacijom u Ministarstvu zdravlja je to mesto ukinuto. Od 30.000 carinjenja, obavljenih prošle godine oko 15.000 bila su carinjenja robe koja se uvozi, a za 40 odsto njih bio je potreban atest o zdravstvenoj ispravnosti.

- Zbog efikasnijeg poslovanja nama bi mnogo značilo da Kruševac ima pograničnog sanitarnog i tržišnog inspektora. Ovako smo prinuđeni da čekamo inspektore koji dolaze iz Čačka i Kragujevca ili da tamo vozimo robu. Saradnja je dobra, ali se gubi mnogo vremena jer se ponekad čeka i po nedelju dana, a povećavaju se i troškovi - ističe Ratomirka Dinić, direktorka i vlasnica preduzeća „Aroma".

Već nekoliko godina Kruševac nema ni vodoprivrednog inspektora.

- Sramota je da Kruševac koji ima jezero Ćelije, Rasinu i dobar deo toka Zapadne Morave, nema vodoprivrednog inspektora. To je jedna od inspekcija koja mora da se vrati u Kruševac najhitnije - kaže gradonačelnik Azdejković.

Nedostatak vodoprivrednog inspektora najdrastičnije se oseća prilikom ispuštanja otpadnih voda iz raznih fabrika i pogona. Obično se to čini preko vikenda, a dok inspektor dođe iz Niša odnosno Prokuplja fabrike se vrate na uobičajeni režim rada.

Kruševac je jedan od retkih većih gradova u Srbiji gde nije otvorena Kancelarija za mlade. U prvom krugu kancelariju su dobile 24 opštine, a u drugom još 50, među kojima i obližnji Ćićevac i Varvarin.

- U tom trenutku Kruševac nije bio spreman za tako nešto, ali sada se klima menja i postoji mogućnost da uskoro bude otvorena uz pomoć italijanske vlade. Pomoć bi u prve dve godine trebalo da pruži i Ministarstvo finansija, a nakon toga finansiranje bi trebalo da preuzme grad - kaže Dragan Stevović iz NVO „Edukativni centar".

Sporna lokacija za Carinu

Jedan od velikih problema koji muči kruševačke privrednike je carina jer samo deo poslova mogu da obave u ovdašnjoj Carinskoj ispostavi dok za veće poslove moraju da idu u Kraljevo.

Sve stranke su podržale inicijativu za otvaranje Carine u Kruševcu, ali je zapelo oko lokacije.

Dok Miodrag Đidić, državni sekretar u Ministarstvu finansija, smatra da je idealna lokacija „Stara Merima" dotle aktuelni gradonačelnik Dragan Azdejković tvrdi da je to suviše blizu crkvi Lazarici i Lazarevom gradu i predlaže da Carina bude u Industrijskoj zoni na Jasičkom putu.

Anketa: Koje institucije najviše nedostaju Kruševljanima?

Bojan Jevtić

Zbog efikasnijeg funkcionisanja privrede morali da imamo Trgovinski sud. Znam mnogo ljudi koji često putuju u okolne gradove jer ne mogu da poslove završe u Kruševcu.

Bratislav Andrejić

Privrednici žale što Kruševac nema kompletnu carinu i inspekcijske službe. Grad je taj koji mora da stvori pogodan ambijent za privrednike da rade.

Srećko Vasić

Kruševcu je neophodno puno toga od Trgovinskog suda do kancelarije koja bi pisala projekte kojima bi se sutradan konkurisalo za predpristupne fondove Evropske unije.

Mirjana Ilić

Gradu nedostaje jedna prava knjižara. I kvalitetan bioskop. S obzirom na okruženje trebali bi da imamo i Zavod za zaštitu spomenika, a ne da o našim spomenicima brigu vode Kraljevčani.

Ivan Rizinger

Kruševcu je neophodan alternativni omladinski umetnički centar nezavistan od mejn strim institucija. Mislim da bi sadašnji Dom vojske bio idealna lokacija za tako nešto.

Svetlana Filipović

Bavim se knjigovodstvom i često slušam žalbe klijenata kako moraju da putuju u Kraljevo ili Niš da bi završili neki posao. Kruševac mora da dobije Trgovinski sud i Carinu.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.