Kad se veliki Kruševljani igraju rata

Izvor: Vesti-online.com, 14.Jan.2013, 00:04   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Kad se veliki Kruševljani igraju rata

Grupa Kruševljana najrazličitijih zanimanja i godina našla je zajedničku ljubav: "ersoft" - novu popularnu ratnu igru, koja u svetu već istiskuje do skora neprikosnoveni "pejntbol".

Od proleća 2012. godine, "Kneževi" kako se naziva neobična družina "ersoftovaca" već okuplja više od 30 poklonika, koji redovno "ratuju" u selu Lomnica i na šumovitom Jastrepcu.

Puška za "airsoft" ima bateriju koja napaja elektromotor, a dalje se nateže opruga za izbacivanje >> Pročitaj celu vest na sajtu Vesti-online.com << kuglice uz pomoć vazduha. Sve električne replike mogu da pucaju automatski, više od 10 kuglica u sekundi!

Da bi se neko bavio "ersoftom" mora da bude punoletan, ali i komunikativan i vešt. Za kruševačke "ratnike" koji redovno održavaju treninge upravo i važe ove osobine.

"U našem timu su profesori, doktori, trgovci, preduzetnici, menadžeri, policajci, inspektori, studenti, vojna lica...", nabraja Veroljub Milovanović (38), jedan od osnivača "Kneževa" koji radi kao 3-D umetnik i dizajner.

"Počeli smo da se bavimo 'ersoftom' zato što je jedan od retkih ekstremnih sportova koji zahteva poznavanje dosta različitih veština (orijentacija, strategije ratovanja, pucanja, skrivanja, praćenje tragova, pravljenje kampova, noćne borbe), ali je potrebna i psihofozička izdržljivost", objašnjava Milovanović.

Ovo poslednje nije zanemarljiva stavka budući da svaki "ratnik" nosi punu opremu i replike teške i po sedam kilograma, a u toku "borbe" prevali se i do 40 km. Cilj je da se nadmudri protivnički tim. "Kneževi" koji će uskoro postati i klub, za sada imaju i dve "kneginje", devojke koje vole ratne igre.

"One se odlično snalaze na terenu", kaže Ivan Udovičić (34), komercijalista, kao i Milovanović - osnivač kluba. "Za razliku od 'pejntbola', 'ersoft' je daleko pristupačniji širim masama, jeftiniji je na prvom mestu. Replike pušaka koje koristimo su kao prave".

Okušali su se "Kneževi" i na igrama koje u Srbiji organizuju klubovi. "Ersoft" ima sve više poklonika. Postoje dve osnovne vrste ove igre: "militari simulacija" i "arkadni stil". Igra nije opasna ako se pazi, a "municija" ne može da povredi, osim oka, koje treba da se zaštiti.
Pogledaj vesti o: Kruševac

Nastavak na Vesti-online.com...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vesti-online.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vesti-online.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.