KRUŠEVAC: ŠTETA OD GRADA 50 MILIONA DINARA

Izvor: Kurir, 14.Maj.2010, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

KRUŠEVAC: ŠTETA OD GRADA 50 MILIONA DINARA

KRUŠEVAC - Šteta od grada koji je 6. maja zahvatio kruševački kraj veća je od 50 miliona dinara, preliminarna je procena komisije pri gradskom Štabu za vanredne situacije. U izveštaju Komisije za procenu štete, koja je ovih dana obišla područja zahvaćena nevremenom, navedeno je da je grad zahvatio područje od oko 2.500 hektara, od čega je pod poljoprivrednim kulturama skoro 1.200 hektara.

Najviše štete, >> Pročitaj celu vest na sajtu Kurir << koja se procenjuje na 39 miliona dinara, pretrpeli su zasadi voća koji zauzimaju oko 160 hektara. Šteta na povrtnjacima koji zauzimanju 50 hektara iznosi oko 3,7 miliona, dok je na ratarskim kulturama koje su zasejane na oko 900 hektara teritorije procenjena na oko 2,7 miliona. Šteta koju su pretrpeli vinogradi na oko 65 hektara procenjena je na oko 1,9 miliona dinara.

Posledice grada koji je na pojedinim područjima dostizao i veličinu oraha, pretrpeli su i objekti i mehanizacija, i ta šteta procenjena je blizu četiri miliona dinara.

Šef Radarskog centra u Srnju Mihajlo Vasić rekao je lokalnim medijima da su ovako visoke štete posledica dvadesetominutne zabrane dejstvovanja protivgradne zaštite na području od oko hiljadu kvadratnih kilometara iznad Kruševca od strane kontrole letenja u Beogradu.

On je naglasio da je pre i posle te zabrane 17 protivgradnih stanica ispalilo 30 raketa, te da je zahvaljujući tome veći deo teritorije Rasinskog okruga prošao bez ozbiljnijih posledica.

Vasić je upozorio i da je ove godine, zbog nedostatka sredstava, za područje Srbije obezbeđeno ukupno 4.500 protivgradnih raketa, što je znatno manje nego ranijih godina kada se u proseku odobravalo po 12.000 raketa.

Radarski centar u Srnju, koji pokriva područje Rasinskog i Topličkog okruga i opštine Aleksinac i Ražanj u niškom okrugu, za ovu godinu raspolaže sa 700 raketa.

Nastavak na Kurir...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Kurir. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Kurir. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.