Ispovest bivše štićenice sivog doma: Preda mnom je novi život

Izvor: S media, 22.Jun.2012, 00:56   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Ispovest bivše štićenice "sivog doma": Preda mnom je novi život

Kada je ove nedelje J. Đ. (22) iz Beograda istekla dvogodišnja kazna u Vaspitno-popravnom domu Kruševac, pitala je vaspitačicu Radu:

Monika Žugić: Moj izlaz iz "pakla droge" (VIDEO)

Konzumiranje droga tinejdžere vodi u depresiju!

U svetu oko 200 miliona narkomana

- Da li mogu još neko vreme da ostanem ovde? Jedna žena iz Kruševca odlučila je da me zaposli kao frizerku, >> Pročitaj celu vest na sajtu S media << pa bih da ostanem da živim u ovom gradu.

Uprava doma joj je ispunila želju. U "sivi dom" došla je zbog narkomanije i prostitucije. Pet godina bila je u paklu droge, zbog čega se odala najstarijem zanatu na svetu. Danas je pred njom novi život kome s nestrpljenjem, ali i malom dozom zebnje hrli u susret.

"Niko nije mogao da me vrati na pravi put"



- Nisam rasla uz roditelje. Bila sam u nekoliko hraniteljskih porodica iz kojih sam, nezadovoljna, i nesrećna bežala. Nikog nije bilo da me uči normalnom životu. Kao maloletnica sam upala u loše društvo, i počela da kradem, a zatim i da se drogiram. Stigla sam i do heroina... Bila sam u domu za nestašnu decu „Vasa Stajić“ na Voždovcu, ali ni tamo nisam imala sreće da me vrate na pravi put - ispoveda se J. Đ.

Lečila se od heroina u Drajzerovoj ulici na Dedinju, ali njena volja nije bila dovoljno snažna - često je odustajala od lečenja, vraćala se na ulicu i, kako sada svesno kaže, propadala.

Došavši u Vaspitno-popravni dom u Kruševcu, odlučila je da okrene novu stranicu u knjizi života:

- Prekinula sam sve veze, jer oni su me vukli nazad u pakao droge i prostitucije. Mesecima sam ovde sedala, učila i radila. Završila sam treću godinu srednje škole i frizerski zanat. Kreiram i šijem u radionici. Postala sam stručnjak za žensku lepotu. Pišem pesme i priče, crtam. Sanjam da budem modni kreator.

"Teta Ana mi je ponudila novi život"



Prošla je sve domske ispite i četiri nivoa kontrole. Čak je dobila i odsustvo, ali nije želela da se vraća u Beograd. Objašnjava i zašto nije iskoristila priliku o kojoj mnogi stanovnici "sivog doma" maštaju - da iznova ugleda svetla velegrada:

- Nisam imala gde da odem. Nemam roditelje, a nisam želela da susrećem staro društvo. Odlučila sam da ovde ostanem. Razlog je i tetka Ana, frizerka koja mi je ponudila posao i kod koje bi uskoro trebalo da počnem da radim. Teta Ana mi je ponudila novi život. Prva poverovala u moju želju da budem čovek...

(Novosti)

Foto: Gulliver/Thinkstock
Pogledaj vesti o: Nova godina

Nastavak na S media...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta S media. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta S media. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.