Država nas ostavila na cedilu

Izvor: Blic, 23.Maj.2010, 01:30   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Država nas ostavila na cedilu

Kruševac - Poreska uprava me je kaznila sa 50.000 dinara jer nisam na vreme platio doprinose. Svesno sam to učinio jer su mi prioritet bile plate radnika, struja i nabavka repromaterijala. Plaćao sam socijalno radnicima jer ima dosta njih sa malom decom, priča Milorad Obradović, vlasnik firme „Čokopak“, koja radi 27 godina i upošljava desetak radnika.

Njegova firma ne može da naplati potraživanja od >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << oko 20 miliona dinara, što je četiri do pet puta više od onog što Milorad duguje svojim radnicima i državi. U narednih nekoliko meseci mogao bi doći u pitanje i opstanak firme jer, kako kaže Obradović, država se i ne trudi da pomogne malim i srednjim preduzećima da naplate ono što drugi njima duguju.

Vlasnici više od 30 malih i srednjih preduzeća iz Kruševca i okoline dramatično upozoravaju da će, ukoliko se ne reši problem naplate dugova, mnogi od njih staviti katanac na vrata. Preduzeće "Jukomerc” je avgusta prošle godine zbog problema u poslovanju prodato, a bez posla je ostalo više od 100 radnika. "Marni”, preduzeće koje se bavilo preradom šumskih plodova i izvozilo je na tržišta Evrope i Amerike, nalazi se u jako teškoj situaciji a u toku sezone zapošljavalo je više od 200 ljudi. U poslednjih nekoliko meseci broj zaposlenih su smanjili i "Stevanović invest”, "Dabižljević” i mnoga druga preduzeća. Procenjuje se da bi zatvaranjem malih i srednjih preduzeća u Kruševcu ove godine bez posla moglo da ostane između 500 i 1.000 ljudi.

– Mi se nalazimo u lancu dobavljača za velike trgovinske sisteme koji diktiraju odnose i trpimo veliki pritisak. Ukoliko na vreme ne platim PDV država može da me kazni sa 600.000 do 700.000 dinara. Stigao mi je račun za struju od 332.000 dinara, plaćamo najskuplje kredite u Evropi, a država nam nije obezbedila mehanizme da naplatimo svoja potraživanja. Uslovi poslovanja nikada nisu bili gori – tvrdi Milorad Obradović.

Sve lošije

Loši uslovi poslovanja uticali su da se u Kruševcu i okolini u poslednje dve godine drastično smanji broj novoprijavljenih radnji, a poveća broj onih koje se gase. U 2007. prijavljeno je 1.058 radnji, a prošle godine samo 680, dok bi u ovoj ta brojka mogla da bude još manja.

Slično iskustvo ima i Zoran Karajović, vlasnik "Pakplasta”, preduzeća za proizvodnju plastične ambalaže.

– Mi svoje obaveze moramo da izvršimo u roku, a nama plaća kada ko stigne. U prošloj godini nije bilo dana da nisam imao potraživanja. I sada imam dospelih, a nenaplaćenih sedam, osam miliona dinara. To su računi koji su dospeli za naplatu još u oktobru ili julu prošle godine. Možemo mi da podnesemo tužbu ali i to nas košta jer platimo taksu, a onda se čeka godinama da presuda bude doneta ili da se naplati potraživanje – objašnjava Zoran Karajović.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.