DESETORO LAKŠE POVREĐENO U SINOĆNOM NEVREMENU

Izvor: Kurir, 25.Jun.2011, 14:02   (ažurirano 02.Apr.2020.)

DESETORO LAKŠE POVREĐENO U SINOĆNOM NEVREMENU

KRUŠEVAC - U nevremenu praćenom gradom i olujnim vetrom koje je u petak uveče zahvatilo područje Kruševca, Aleksandrovca i Trstenika, deset osoba je zadobilo lakše povrede, stradali su pojedini objekti a naneta je i velika šteta usevima, saopšteno je iz Odeljenja za vanredne situacije kruševačke Policijske uprave.

Tokom nevremena koje je trajalo oko sat vremena, udari vetra su dostizali brzinu veću od >> Pročitaj celu vest na sajtu Kurir << 79 kilometara na čas, a padalo je oko 52 litra kiše u sekundi.

Odeljenje za vanredne situacije je do sada primilo više od 250 poziva i u saradnji s javnim komunalnim službama, izvlačeći vodu iz potopljenih podruma i ukljanjujući iščupano drveće sa saobraćajnica intevernisalo 162 puta.

Sa područja koje pokriva Radarski centar Kruševac bilo je aktivirano 60 odsto stanica, iz kojih je ispaljeno 164 raketa. Gradski štab za vanredne situacije je u stalnom zasedanju od ponoći, mobilisani su timovi za uklanjanje posledica od nevremena, a komisija za procenu šetete na saobraćajnicama i objektima je na terenu.

Šteta na usevima će moći da se proceni za nekoliko dana kada se voda povuče sa njiva. Štab je doneo zaključak da treba hitrije reagovati nabavkom raketa kako bi se popunile zalihe.

Usled obilnih padavina i jakog grada veličine jajeta i u opštinama Čačak, Čajetina i Lučane došlo je do oštećenja krovnih konstrukcija i plavljenja lokalnih puteva i podrumskih prostorija. Radarski centar Užice dejstvovao je sa 120 raketa sa 65 stanica, koje pokrivaju opštine Užice, Čajetina, Arilje, Bajina Bašta i Požega, dok su radarski centri Besnjaja i Kraljevo dejstvovali sa 65, Sjenica 47, Niš 69 i Crna kukavica sa 46 raketa.

    Štabovi za vanredne situacije i u opštinama Nišavskog upravnog okruga utvrđuju štete posle grada i olujnog vetra.

Prve procene i podaci kojim Centar za obaveštavanje raspolaže ukazuju da je najveće štete bilo na području opštine Aleksinac gde ekipe rade na obezbeđivanju redovnog snabdevanja strujom. U aleksinačkoj opštini, prema prispelim podacima, 15 sela je sinoć zahvaćeno gradom, naveli su u Centru za obaveštavanje.

U svim opštinama Nišavskog upravnog okruga ekipe su na terenu i utvrđuju štetu na poljoprivrednim usevima. Prema podacima kojima u Centru raspolažu, mnogo veća šteta u niškom kraju naneta je od olujnog vetra nego od grada, kao što je to slučaj i sa opštinom Doljevac gde grad, na primer, nije padao.

U opštini Merošina najviše su pogođena sela Azbresnica i Jovanovac, a u gadžinhanskoj opštini došlo je do privremenog nestanka struje.

Mnogi građani u Nišu zvali su i žalili se zbog oštećenja na automobilima, a jak vetar lomio je grane drveća.

U Centru za obaveštavanje naveli su da je sinoć, počev od 21 časa, sa 39 protivgradnih stanica ispaljeno više od 70 raketa i da je u toku popuna broja i snabdevanje stanica novim raketama. Time je, kako se ocenjuje, znatno ublažena ukupna šteta od grada u niškom kraju.

Marić: Priroda jača od protivgradne odbrane

Načelnik sektora za vanredne situacije MUP-a Srbije Predrag Marić izjavio je Tanjugu da je šteta koju je izazvalo nevreme velika i da su trenutno procene u toku. On je kazao da je protivgradna odbrana delovala u svim delovima koji su bili zahvaćeni nevremenom, ali da je "priroda bila jača".

"Nevreme je najteže pogodilo Arilje", kazao je Marić, dodajući da je, prema grubim procenama, dve trećine malinjaka uništeno. U Arilju je, inače, proglašena i vanredna situacija.
Pogledaj vesti o: Trstenik

Nastavak na Kurir...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Kurir. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Kurir. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.