Čemu služe kruševačke javne česme

Izvor: RTS, 21.Avg.2015, 15:38   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Čemu služe kruševačke javne česme

U Kruševcu ima 14 javnih česmi. Nekada su one imale veliki značaj, jer se grad sa njih snabdevao vodom za piće, a danas pojedine se koriste za osveženje, a neke i kao turistička atrakcija.
Gradske česme koje su povezane na vodovodnu mrežu koriste se za piće i različite su zavisno
od ambijenta gde se nalaze. Neke su građene od kamena peščara i betona, a pojedine od metala i mermera. >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS <<

Za kvalitet vode na gradskim česmama brinu Zavod za javno zdravlje i Gradski vodovod, a za održavanje Javno-komunalno preduzeće. Duž starog gradskog puta, još u Srednjem veku, za
vreme turske vladavine, sagrađeno je šest česmi koje nisu za piće već su deo turističke ponude grada.
Zbog velikih vrućina, stare gradske česme Dobra voda i Vučja glava su presušile. Iako Kruševac ima kvalitetnu vodu za piće, mnogi meštani stare čaršije svakodnevno koriste i arterijsko izvorište kod Famove kapije.
rts.krusevac@rts.rs
+381 37 438 707

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.