Borba za Tamarin zakon u Kruševcu

Izvor: RTS, 24.Avg.2019, 00:25   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Borba za Tamarin zakon u Kruševcu

U Kruševcu je održan protestni skup "Pravda za Tamaru Milić" koji je preko društvenih mreža organizovala istoimena grupa koju podržava više od 7.000 članova. Tamara Milić je 1. avgusta preminula u sedmom mesecu trudnoće, posle lečenja u kruševačkoj bolnici i niškom Kliničkom centru.
Građani, kako je istaknuto na protestu, na ovaj način žele javno da iskažu nezadovoljstvo radom kruševačke >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << bolnice i zdravstvenih ustanova.

Zalažu se za takozvani Tamarin zakon koji će zaštititi sve buduće trudnice, majke, bebe i bilo čiji život.
"Svakodnevno nam se kroz grupu javljaju ljudi koji pričaju svoje priče koje su doživeli zbog lošeg zdravstvenog sistema u našoj zemlji", ističe Katarina Stanojević, sestra preminule Tamare.
Učesnici skupa su izneli konkretne zahteve.
"Tražimo strože i redovnije kontrole nadležnih inspekcija i službi koje će ispitati i kontrolisati rad medicinskog osoblja", naglašava organizatirka skupa Jasmina Ilić.
Preminula nakon komplikacija 
Dvadesetrogodišnja Tamara Milić je zbog komplikacija u trudnoći, posle četvorodnevnog lečenja na ginekologiji kruševačke bolnice, upućena u Niški klinički centar.
Kako navode lekari te ustanove, stigla je u stanju razvijene sepse, sa akutnim respiratornim problemima i poremećajem zgrušavanja krvi.
Njeno stanje se blago popravilo, ali je desetog dana lečenja zbog smrti ploda izvršen abortus. I pored napora lekara i terapije nakon nekoliko sati Tamara je preminula.
Na rezultate kliničke obdukcije, koja je urađena u Nišu, još uvek se čeka.
Ministarstvo zdravlja utvrđuje okolnosti 
Inspekcija Ministarstva zdravlja je u Opštoj bolnici Kruševac proveravala postupak lečenja Tamare Milić, a završena je i unutrašnja kontrola provere stručnog rada, saznaje novinarka RTS-a.
Ministarstvu zdravlja upućen je i predlog za sprovođenje spoljne provere rada lekara kruševačke bolnice koji su učestvovali u lečenju trudnice.
Ukoliko se utvrde propusti, zdravstveni radnici će snositi konsekvence predviđene zakonom, navodi se u dopisu Ministarstva.

Nastavak na RTS...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.