Bankarska službenica postala operska diva

Izvor: Blic, 11.Jul.2008, 07:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Bankarska službenica postala operska diva

KRUŠEVAC - Iako su se čitavog života bavile muzikom, tri Kruševljanke su u ozbiljne muzičke vode zaplovile tek ulaskom u četvrtu deceniju života. Lidiji Jevremović, Ružici Veškovac i Ljiljani Đorđević to nije smetalo da postignu značajne domete i zauzmu svoje mesto na muzičkoj sceni.

Lidija Jevremović se muzikom bavi čitavog života. Pevala je u poznatoj akustičarskoj grupi „Život", KUD-u >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << „14. oktobar", pevala kao solista, ali je tek u 35. godini života upisala Muzičku akademiju, u klasi profesorke Radmile Bakočević. Nedavno je odbranila magistarski rad sa ocenom 10, a sprema se da upiše i doktorsku disertaciju.

- Prve muzičke korake sam napravila zahvaljujući Mirjani Radmanovac, koja je za Kruševac bila isto što i Darinka Matić-Marović za Beograd. Uočila je moj talenat za pevanje i trudila se da ga razvije. U životu sam imala razna interesovanja, malo sam šetala, ali na kraju sam se potpuno posvetila muzici. Deset godina sam radila kao službenica u „Investbanci", a onda sam odlučila da upišem solo pevanje na Muzičkoj akademiji. Preporučili su mi profesorku Radmilu Bakočević, koja je, kada me je čula, rekla: „Stojim iza vaše karijere bez obzira šta odlučite!" - priča Lidija Jevremović.

Lidija je trenutno angažova'na na nekoliko poslova. Predaje solo pevanje u Muzičkoj školi „Stevan Hristić" u Kruševcu, vodi dečji hor u Kulturnom centru, radi sa etnogrupom „Bela vila", organizuje muzičke programe.

- Ostvarila sam svoj san da se bavim muzikom i da od nje živim, mada mislim da ne bih bila srećna da sam se u životu bavila samo pevanjem. Kroz pedagoški rad umnožava se dar, a ja se trudim da pomognem talentima kojih u Kruševcu ima - uverava nas Lidija.

Za razliku od Lidije, Ljiljana Đorđević, alias Vilija, počela je da se ozbiljno bavi pevanjem na 33. rođendan. Vilija kaže da je sve do tada živela dva paralelna života - jedan za javnost kao glavna menadžerka Fakulteta za industrijski menadžment i drugi između četiri zida sa svojim pesmama.

- Do pretprošle godine, kada sam odlučila da započnem muzičku karijeru, nikada nisam nastupala. Ne živim od muzike već za muziku i nemam razloga da se udvaram publici kratkim suknjama i dekolteima. Reakcije ljudi na ono što radim su stidljive, ali pozitivne - dodaje Vilija.

Ljiljana je decembra 2006. snimila album na kojem se nalazi sedam pop pesama ali je on dugo stajao u fioci. Spotovi urađeni za dve numere, naslovnu „Možda ćeš stići" i „Zovi me", dugo su se vrteli na TV stanicama širom Srbije.

- Autor svih pesama je Ranko Slijepčević, poznat po saradnji sa Čobijem, Sergejom Ćetkovićem, Gocom Tržan, dok je sve aranžmane uradio Nokaš. U februaru ove godine održala sam koncert za svoje prijatelje i one koji vole moju muziku u Kruševačkom pozorištu, a spremam i drugi album - objašnjava Ljiljana Đorđević-Vilija.

Na svečanosti u hotelu „Hajat" Ljiljana Đorđević je 2006. dobila priznanje kao „Žena godine" za menadžment u prosveti... Već 17 godina crkvenim horom „Sveti Knez Lazar" diriguje Ružica Veškovac. Iako nema formalno muzičko obrazovanje, uspela je da ovaj hor dovedene do zavidnih dometa.

- Muzikom sam počela da se bavim u osnovnoj školi, u orkestru gde sam svirala mandolinu, dok sam kasnije, u srednjoj školi u Rekovcu nastupala u folkloru. Kada se porodica 1991. doselila u Kruševac, zasmetalo mi je što u crkvi Lazarici nema hora, pa smo suprug, koji je sveštenik, i ja organizovali grupu od 12 devojaka. Kasnije su se pojavili u muškarci i tako je nastao crkveni hor „Sveti knez Lazar" - priseća se Ružica.

Ružica je od samog osnivanja bila dirigent jer je poznavala liturgiju, dok je tehniku pevanja učila slušajući druge. Tehniku dirigovanja je savladavala gledajući akademski obrazovane dirigente.

- U početku sam imala strašnu tremu, naročito na festivalima gde ima puno vrhunskih, obrazovanih dirigenata. Oni su me ohrabrili rekavši da dirigent mora da vlada horom, a da je stil dirigovanja individualna stvar - dodaje Ružica.

Da je posao dirigenta dobro savladala, govore i brojna priznanja za hor „Sveti knez Lazar" . Prva mesta na Festivalu duhovne muzike, „Mokranjčevim danima" u Negotinu, sjajni nastupi u Parizu, Pragu, Karlovim Varima, Zagrebu, Grčkoj dokaz su da se sa ljubavlju mnogo toga može postići.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.