Antikorupcijski planovi obaveza lokalnih samouprava

Izvor: RTS, 06.Sep.2018, 15:41   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Antikorupcijski planovi obaveza lokalnih samouprava

U Kraljevu se održava skup predstavnika lokalnih samouprava iz pet okruga i civilnog sektora. Razgovara se o prevenciji i borbi protiv korupcije na lokalnom nivou.
Najbitnija obaveza je donošenje i sprovođenje lokalnog antikorupcijskg plana kojima se propisuju konkretne mere za prevenciju i borbu protiv korupcije.

Među 13 gradova i opština čiji su predstavnici prisutni na skupu u Kraljevu, >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << ima i onih koji tu obavezu nisu ispunili.
Grad Kruševac je doneo Loklani antikorupcijski plan, a uskoro će izabrati i članove tela za praćenje sprovođenja plana.
Maja Cuckić, sekretarka Skupštine gada Kruševca kaže: „Svi koji su zainteresovani da učestvuju u borbi protiv korupcije u svojoj sredini biće javno pozvani da se na taj konkurs jave i naravno komisija jako stručna, nezavisna, izabraće one za koje smtraju da će se najbolje baviti tim poslom i predaje listu skupštini, a skupština bira članove tog radnog tela, odnosno saveta."
Upravo od tog izbora, zavisiće da li će lokalni planovi ostati mrtvo slovo na prapiru.
Članovi tela koji će pratiti koliko se plan sprovodi u praksi moraju biti nezavisni od lokalne samouprave i njenih čelnika, a gradovi i opštine bi trebalo da u taj proces uključe i civilno društvo.
Ključno je i da građani veruju da je lokalna samouprava sprenmna da se bori protiv korupcije, a Nemanja Nenadić iz organizacije Transparentnost Srbija dao je predlog kako da steknu poverennje.
"Veća transparentnost u radu, objavljivanje što više informacija, evo za početak postoje dobri primeri iz Srbije. Postoje oštine gde se budžetski rashodi objavljuju na dnevnom nivou, gde svi mogu da vide na šta se troši novac. To je neka osnova za stvaranje poverenja i stvaranje boljeg sistema kontrole. Treba svakako stimulisati saradnju između opština i nevladinih organizacija."
Savetovanje je organizovano u okviru projekta koji finansira Evropska unija i koji treba da ojača domaće mehanizme za prevenciju i borbu protiv korupcije.
Usvajanje i primena lokalnih antikorupcijskih planova je i obaveza Srbije u pregovorima o pristupanju Uniji.
Vođa projekta kaže da naša zemlja to ne bi trebvalo da posmatra samo kao obavezu.
"Nego kao i potreba nje same da pojača, odnosno da će biti integritet pojedinaca i integritet institucija koje nude usluge svojim građanima na visokom nivou", navodi Roman Prah, vođa projekta „Prevencija i borba protiv korupcije".
Do sada, nešto više od polovine lokalnih samouprava donelo je lokalne antikorupcijske planove.

Nastavak na RTS...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.