Izvor: RTS, 18.Avg.2020, 21:00

Završeno mobilno mapiranje Kragujevca, Knića i Rekovca – šta to tačno znači

U okviru projekta razvoja i unapređenja Geografskog informacionog sistema, završeno je mobilno mapiranje saobraćajnica u Kragujevcu, Kniću i Rekovcu. Vrednost projekta, čiji je nosilac grad Kragujevac, jeste 172.000 evra, od kojih je 85 odsto uložila Evropska unija, kroz program EU PRO.
Ono što je za preduzeća stanje imovine, za javni sektor su prostorni podaci. Informacije >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << o lokacijama, rastojanjima, objektima, osnov su Geografsko informacionog sistema.

Tehnologijom mobilnog mapiranja, koja je vizuelno slična Gugl mapama, snimljno je 800 kilometara saobrajnica u Kragujevcu, Kniću i Rekovcu.
"Sadrži mnogobrojne kompleksne alate za upravljanje prostornim podacima, precizna merenja, takođe formiranje baza podataka, odnosno katastra, recimo saobraćajne signalizacije u ovom trenutku na kome se radi, a u perspektivi i svih ostalih entiteta puta", navodi Zoran Đorović iz Gradske uprave za razvoj Kragujevca.
Pristup podacima imaju gradske službe i javna preduzeća, koja sada, putem računara, imaju uvidu kompletno stanje na ulicama.
"To praktično znači da u okviru svojih nadležnosti rade popis javnih stubova, stubova javne rasvete, saobraćajne signalizacije, kako horizontalne tako i vertikalne, drvoreda i svega ostalog što se nalazi u uličnom frontu", objašnjava Predrag Dimitrijević, načelnik za Geografsko informacioni sistem Kragujevca.
Kragujevac, Knić i Rekovac na taj način dobili su moćan softverski alat, koji je u funkciji planiranja, kontrole i praćenja, kao i i daljeg razvoja lokalnih samouprava.
"Razvoj geografsko informacionih sistema je baziran na softveru otvorenog koda, što je dobra opcija, zato što je skalabilan i lako je nadogradiv i proširiv u slučaju potrebe", dodaje Zoran Đurović.
"Tako što ćete kartirati sadržaj koji vas interesuje, i onda ga koristiti dalje u svom svakodnevnom radu kroz geografsko informacioni sistem ili bilo koju drugu aplikaciju koju koristite. Tada će taj sadržaj moći da bude vidljiv i građanima i investitorima i svima ostalima", objašnjava Predrag Dimitrijević.
U ukviru GIS-a biće formirane baze podataka za upravljanje otpadom, kao i turistički sadržaji i kulturno istorijsko nasleđe za sve tri lokalne samouprave.
Pogledaj vesti o: Evropska Unija

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.