Zašto je neophodno seksualno obrazovanje u školama !?

Izvor: NaDlanu.com, 28.Jul.2013, 14:49   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Zašto je neophodno seksualno obrazovanje u školama !?

Predmet seksualno vaspitanje teba uvesti u srednje škole kako bi se podigla svest mladih ljudi o značaju očuvanja reproduktivnih organa, jer sve ranije stupaju u seksualne odnose, a polno prenosivih bolesti je sve više, izjavio je danas Tanjugu načelnik Službe za zdravstvenu zaštitu žena Domu zdravlja u Kragujevcu Ivica Magdić.

Magdić, specijalista ginekologije i akušerstva, kaže da među polnim bolestima mladih u Kragujevcu prednjači hlamidija koja, često nema simptome, >> Pročitaj celu vest na sajtu NaDlanu.com << a ako se ne leči dovodi do steriliieta. "Među mladom populacijom, koja je seksualno i najaktivnija, prema našim ispitivanjima i istraživanjima, najčešće obolenje je hlamidija. Nažalost imamo i čitavu epidemiju virusnog obolenja-kondiloma, među kojima su i neki novi tipovi virusa, pored HPV, koji je jedan od uzročnika raka glića materice", rekao je Magdić. On je dodao da postoje i drugi faktori koji mogu dovesti do obolenja od te opake bolesti, kao što su često menjanje partnera, ili ako ženin partner često menja partnerke, promiskuitetnost, konzumiranje cigareta. Naglašavajući da se granica stupanja u seksualne odnose spušta i da to nije samo u Srbiji, već i u zemljama Evrope, pa i u svetu, Magdić kaže da po tom pitanju očito ne moze ništa da se uradi i da ne treba, ali da zato može i mora na podizanju svesti mladih. "Devojke sve mlađe stupaju u seksualne odnose, tako da lekare ne iznenađuje kada se pojavi devojčica od 12 godina sa problemom neželjene trudnoće", kaže Magdić i ocenjuje da većina mladih zainteresovanost za reproduktivno zdravlje pokazuje tek kada ga izgubi. Ako znamo, dodao je, da je svaki šesti par u Srbiji i svaki šesti brak u Srbiji sterilan, onda je to ogroman problem, pogotovu kada se zna da su kod većine razlog nelečene seksualno prenosive bolesti ili nameran prekid trudnoće. Navodeći primer Slovenije gde jedna trećina devojaka koristi neku oralnu kontracepciju kojom štiti zdravlje i reproduktivne organe, Magdić kaže da u Srbiji to čini tek nešto više od dva odsto, što je, dodaje još jedan od razloga uvođenja predmeta seksualno vaspitanje. Naglašavajući da su veoma retke situacije da mladi par dođe u Službu za zdravstvenu zaštitu po savet lekara kako da se zaštite od seksualnih prenosivih bolesti, Magdić je ukazao na važnost prevencije. "Preventiva je najjeftiniji i najefikasniji oblik zdravstvene zaštite. Sve bolesti ginekološke su jako podmukle. Onog trenutka kada daju simptome, veoma često bude kasno, a simptomi su jako blagi, neki bol u stomaku, krvarenje između menstrualnih ciklusa, krvarenje posle polnog odnosa, nesto pojačan sekret", rekao je Magdić i dodao da praksa pokazuje da žena tome ne pridaje neku veliku važnost, zbog čega se izgubi dragoceno vreme za izlečenje Izvor: B92
Pogledaj vesti o: Kragujevac

Nastavak na NaDlanu.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta NaDlanu.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta NaDlanu.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.