Vojni beskućnici protestovali u Kragujevcu

Izvor: Glas javnosti, Beta, 09.Feb.2011, 07:15   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Vojni beskućnici protestovali u Kragujevcu

KRAGUJEVAC - Udruženje vojnih beskućnika Kragujevca organizovalo je miran protest ispred kasarne u Grošnici, gde Fijatovi kooperanti treba da grade svoje pogone, kako bi izrazili nezadovoljstvo zbog dugogodišnjeg nerešavanja stambenih problema i neregulisanog statusa.

Predsednuk Udruženja u Kragujevcu Aleksandar Janković je rekao da su članovi udruženja nezadovoljni jer se 20 godina ne rešava stambeni problem penzionisanih pripadnika vojske, kao i zbog "čerupanja" penzija, >> Pročitaj celu vest na sajtu Glas javnosti << ustupanja vojnih objekata i imovine drugim institucijama i načina ustupanja kasarne u Grošnici kompaniji Fijat u Kragujevcu.

- Nezadovoljni smo i zato što nije još uvek postignut dogovor između Ministarstva odbrane i Grada Kragujevca o razmeni kasarne "Radomir Putnik" gde je trebalo da počne izgradnja stanova za potrebe vojnih beskućnika - rekao je Janković.

U protestu je učestvovalo oko 70 članova udruženja i vojnih penzionera, a sa skupa su upućeni zahtevi Ministru odbrane Draganu Šutanovcu.

Učesnici skupu, pored ostalog, traže razmenjivanje viška vojne imovine sa drugim institucijama po principu "kasarne za stanove", ili da se višak vojnog zemljišta podeli na placeve koji bi bili dodeljeni korisnicima vojnih penzija bez stana.

Janković je naveo i da iznos sredstava koja se odobravaju u vidu kredita korisnicima vojnih penzija bez stana treba podići sa 20.000 na 30.000 evra. Traži se i isplata dugova vojnim penzionerima koje je država priznala i da se pri rešavanju stambenih problema vojnih beskućnika deca koja imaju više od 26 godina računaju kao članovi zajedničkog domaćinstva.

Gradonačelnik Kragujevca Veroljub Stevanović je rekao da je protest opravdan i da se radi o 96 porodica koje se dugo bore za rešavanje svojih problema.

Grad je pre četiri godine imao ideju da kupi, kako je onda procenjeno, za četiri miliona evra oko 9,5 hektara prostora i kasarnu "Radomir Putnik" u centru Kragujevca za izgradnju nove pijace, pozorišta i stanova za vojne beskućnike.

- Međutim, do dogovora nije došlo jer je tada Uprava prihoda procenila tu lokaciju na nerealnih 30 miliona evra, što znači 35.000 evra za ar - rekao je gradonačelnik Kragujevca i dodao da je grad spreman da plati samo realnu cenu koja, prema njegovom mišljenju, iznosi od 1.500 do 2.000 evra po aru.

On je dodao da sa nadležnima vrlo brzo može da se reši taj problem ako se postigne dogovor oko cene.

Stevanović je, takođe, rekao da se kasarna u Grošnici ne poklanja nego prodaje i da je Ministarstvo ekonomije spremilo novac za Ministarstvo odbrane. Na lokaciji kasarne u Grošnici kod Kragujevca Fijatovi kooperanti treba da grade svoje pogone, a grad Kragujevac je zadužen za infrastrukturu.

Nastavak na Glas javnosti...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Glas javnosti. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Glas javnosti. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.