Vojni beskućnici nezadovoljni

Izvor: B92, 09.Feb.2011, 11:50   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Vojni beskućnici nezadovoljni

Kragujevac -- Ispred kasarne u Grošnici u Kragujevcu, gde bi na proleće trebalo da počne izgradnja fabrika "Fijatovih" dobavljača, održan protest Udruženja vojnih beskućnika.

Vojni penzioneri kažu da nisu protiv otvaranja novih radnih mesta, već da od države traže da reši njihov stambeni problem.

Vojni penzioneri, koji su tokom ratova u bivšim jugoslovenskim republikama ostali bez stanova, kažu da >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << su nezadovoljni zbog ukidanja Fonda socijalnog osiguranja vojnih osiguranika koji je utopljen u zajednički fond PIO.

Takođe, nezadovoljno su i ponašanjam Vojske Srbije koja učestvuje u krojenju njihove sudbine, ali, pre svega, jer im država već dvadeset godina nije rešila stambeni problem.

Predsednik Skupštine udruženja vojnih beskućnika Kragujevca Milivoje Simić kaže da su se za protest ispred kasarne u Grošnici odlučili zbog dogovora Ministarstva odbrane i ekonomije o ustupanju 31 hektara vojne imovine "Fijatovim" kooperantima u zamenu za izgradnju vojnog magacinskog prostora.

Prema njegovim rečima, ovakva odluka ministarstva u suprotnosti je sa onim što je delegaciji vojnih beskućnika krajem decembra prošle godine obećao ministar odbrane Dragan Šutanovac – da će se problem vojnih penzionera rešavati putem prodaje vojne imovine za stanove.

"Nismo za to da se ne da kasarna ’Fijatu’ i da se obezbede nova radna mesta za građane Kragujevca, nego smo za to da se to uradi u zamenu za stanove koji bi se podelili vojnim beskućnicima, koji im i sleduju", kazao je Simić.

U Kragujevcu oko 90 porodica vojnih penzionera živi privatno ili u nužnom smeštaju. Jedan od tih nužnih smeštaja je i adaptirana kasarna "Radomir Putnik", deo vojnog kompleksa koji se prostire na 8,5 hektara.

Iako bi ustupanje ovog dela vojne imovine koji se nalazi gotovo u samom centru Kragujevca gradu pomoglo i rešavanje stambenog problema vojnih penzionera, dogovor između predstavnika kragujevačke vlasti i Ministarstva odbrane još uvek nije postignut.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.