Udruženje 300 Kragujevčana:Gradsko veće da zaustavi maltretiranje građana zbog kartica za prevoz

Izvor: NoviMagazin.rs, 04.Maj.2019, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Udruženje 300 Kragujevčana:Gradsko veće da zaustavi maltretiranje građana zbog kartica za prevoz

Udruženje "300 Kragujevčana" zatražilo je od Gradskog veća Kragujevca da reaguje i odmah zaustavi, kako su istakli, maltretiranje građana i gužve zbog kupovine eKG kartica za javni gradski prevoz.

Gužve su nastale jer se eKG kartice za javni gradski prevoz putnika izdaju samo na jednom mestu - u Gradskoj agenciji za saobraćaj (GAS) u centru Kragujevca umesto na najavljenih 80 mesta.

Redovi su, kažu, nepodnošljivi, a dolazi i do sukoba građana.

"Poslali >> Pročitaj celu vest na sajtu NoviMagazin.rs << smo e-mail svim članovima Gradskog veća i zamolili ih da se umešaju i zaustave maltretiranje i omalovažavanje sugrađđana i stave van snage odluku o uvođenju eKG kartica dok se ne preispitaju određeni delovi te odluke i ne uspostavi sistem prodaje kartica koji će osigurati njihovo brzo izdavanje", navodi udruženje u objavi na Fejsbuku.

U obraćanju Gradskom veću se napominje da posle više sati provedenih u redu mnogi građani zbog obaveza odustaju od čekanja i ostaju bez kartice.

Bez kartice građani mogu da se prevezu samo uz kupovinu pojedinačne karte kod vozača koja košta, kako kažu, nenormalnih 150 dinara za jednu vožnju.

"Oni koji su istrajali u redovima i došli do kartica, a ne umeju da ih koriste, nemaju od koga da dobiju pomoć", navodi se u obraćanju Udruženja "300 Kragujevčana" članovima Gradskog veća.

Udruženje predlaže Gradskom veću da obustavi naplatu pojedinačnih karata dok se ne otvori obećanih 80 mesta za izdavanje kartica.

Traže i da se preispita cena od 150 dinara za pojedinačnu vožnju, zatim da se insistira od GAS-a da poradi na obuci zaposlenih da pruže pomoć sugrađanima koji se ne snalaze sa novim sistemom naplate.

Traži se da bude preispitana i odluka o ceni prevoza za studente, penzionere, nezaposlene osobe, korisnike prava na socijalnu pomoć i civilne invalide rada.

U "300 Kragujevčana" očekuju i da odgovorni za višesatno "mučenje" građana u redovima budu smenjeni.

U javnom gradskom prevozu u Kragujevcu od 1. maja je počela primena elektronskog sistema, pa uz eKG karticu pojedinačna vožnja na teritoriji Kragujevca košta 70 dinara.

U javnom gradskom prevozu u Kragujevcu ima 68 autobusa sa 1.300 polazaka, a koristi ga oko 40.000 građana.
Pogledaj vesti o: Kragujevac

Nastavak na NoviMagazin.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta NoviMagazin.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta NoviMagazin.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.