U Kragujevcu otvoren Legat Nikole Koke Jankovića

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 11.Dec.2019, 15:38   (ažurirano 02.Apr.2020.)

U Kragujevcu otvoren Legat Nikole Koke Jankovića

"Danas je veliki dan za srpsku kulturu, grad Kragujevac i našu državu", kazao je ministar kulture i informisanja Vladan Vukosavljević u Kragujevcu na svečanom otvaranju Legata Nikole Koke Jankovića, umetnika čiji je rad ostavio dubok trag u srpskoj umetnosti i kulturi.

"Veliki francuski pisac Stendal govoreći o helenskoj, starogrčkoj umetnosti, rekao je da je za Grke lepo samo visoki reljef korisnog. Slično >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << se može reći i o delima Nikole Koke Jankovića. Njegova važna umetnička dela nose svoje lepote i poseduju taj dragocen element: visoki reljef korisnog za svoj narod, za svoju otadžbinu, svoju kulturu", istakao je Vukosavljević i dodao:

"Legat čijem otvaranju danas prisustvujemo primer je kako se veličanstven dar umetnika našao zaodenut zgradom, prostorom u kome njegova dela stoje".

Prema ministrovim rečima, Nikola Koka Janković čitav svoj život posvetio je čistoj kulturi i čistoj umetnosti, a njegovi savremenici, kako kaže Vukosavljević, napominju da je za Jankovića važan princip života bio princip umerenosti i da se toga pridržavao. Ministar je istakao da Nikola Koka Janković stoji rame uz rame sa drugim izuzetnim srpskim umetnicima i vajarima kao što su Toma Rosandić, Petar Ubavkić, Dragomir Arambašić.

"Ovaj objekat koji predstavlja važno kulturno nasleđe, siguran sam, nastaviće da sija jakom svetlošću i u decenijama koje dolaze. A vreme će dati priliku da delo Nikole Koke Jankovića ubedljivo i jako blista u njemu", zaključio je ministar i naglasio da je entuzijazam i veliko pregnuće važnog srpskog grada Kragujevca za svaku pohvalu i uzor.

Ministar je čestitao svim poslenicima koji su učestvovali u radu na gradnji i formiranju Legata.

Prisutnima su se pored ministra Vukosavljevića obratili i akademik Vladimir Kostić, predsednik SANU, Miljan Bjeletić, član Gradskog veća Kragujevca za kulturu, prof. dr Nenad Filipović, rektor Univerziteta u Kragujevcu, akademik Milan Lojanica, Bojana Burić, istoričarka umetnosti, Mirjana Janković Martinović, bratanica Nikole Koke Jankovića. Događaju su prisustvovali i vladika šumadijski Jovan kao i brojni članovi SANU.

Nikola Koka Janković rođen je u Kragujevcu 1926. godine. U Beogradu je završio Akademiju likovnih umetnosti. Bio je redovni profesor Fakulteta likovnih umetnosti i redovni član SANU. Umro je 2017. godine, sahranjen je u Beogradu u Aleji zaslužnih građana. Učestvovao je u osnivanju Beogradske grupe i grupe Samostalni, bio je predsednik Društva srpskih umetnika Lada i član ULUS-a.

Zgradu Legata projektovao je, prema želji samog umetnika, arhitekta Zoran Gagić. Objekat je inspirisan grčkim hramovima, a odobrenje za izgled Legata dao je Koka Janković. U fondu Legata nalazi se 1744 eksponata, a na izložbi ih je 75.

U okviru objekta, jedna prostorija predstavlja rekonstruisan umetnikov atelje.

Ministar Vukosavljević, predstavnici SANU i Grada Kragujevca obišli su Spomen-park "Kragujevački oktobar", gde su položili venac kraj Spomenika streljanim đacima i profesorima.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Povezane vesti

Sva dela Nikole Koke Jankovića na jednom mestu

Izvor: RTS, 11.Dec.2019

Galerija, legat akademika Nikole Koke Jankovića, istaknutog vajara i dugogodišnjeg profesora na beogradskom Fakultetu likovnih umetnosti, koja je počela da se gradi pre osam godina, otvorena je danas u Kragujevcu. . Nikola...

Nastavak na RTS...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.