Izvor: Radio 021, 13.Jun.2020, 12:27

Traže da se ne smanjuju plate prosvetarima koji se zaraze na poslu

Unija sindikata prosvetnih radnika Kragujevca (USPRK) zahteva da se zaposlenima u školama koji na radnom mestu obole od zarazne bolesti, ne smanjuje plata, već da se to smatra kao bolest dobijena na radu.

"Pošto se nekim sektorima izašlo u susret jer je Vlada Srbije pristala na takvu dopunu kolektivnog ugovora, ne vidimo ni jednu prepreku da se isto uradi i za zaposlene u školama", piše u saopštenju.

Po važećem propisu prosvetni radnik koji oboli od zarazne bolesti >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio 021 << na radnom mestu ne smatra se obolelim na radu i zarada mu se tokom bolovanja smanjuje na 65 odsto.

Sindikat traži i da se prosvetnim radnicima koji su tokom vanrednog stanja bili primorani da rade od kuće izvođenjem nastave na daljinu, nadoknade troškovi koje su imali za to koristeći sopstvene resurse – internet, računare i drugu opremu.

Uz to, Unija traži da se maksimalni broj učenika u odeljenjima smanji sa 30 na 24 jer bi to doprinelo da obrazovanje bude kvalitetnije, zasnovano na individualnom pristupu.

U sindikatu očekuju da se sva ta pitanja uzmu "hitno u razmatranje jer zaposleni u školama nemaju vremena za sto dana nove Vlade Srbije i da se reše pre 1. septembra".

Ukoliko ne bude tako, USPRK je upozorio da će "odgovoriti svim sredstvima sindikalne borbe".

Autor: Beta

Preuzimanje delova teksta ili teksta u celini je dozvoljeno bez ikakve naknade, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na www.021.rs. Preuzimanje fotografija je dozvoljeno samo uz saglasnost autora.
Pogledaj vesti o: Kragujevac

Nastavak na Radio 021...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio 021. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio 021. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.