Svetski dan borbe protiv Alchajmerove bolesti

Izvor: RTS, 21.Sep.2017, 15:35   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Svetski dan borbe protiv Alchajmerove bolesti

Svetski dan borbe protiv Alchajmerove bolesti obeležava se od 1994. godine. Procenjuje se da više stotina hiljada ljudi u Srbiji ima simptome te bolesti - u Kragujevcu njih oko hiljadu. Kako bi se pomoglo obolelima, ali i članovima porodica koji o njima brinu, Udruženje osoba sa mentalnim smetnjama "Luna" u tom gradu formiralo je grupu za podršku.
Ana Ćosić brine o osamdesetogodišnjoj svekrvi >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << koja boluje od demencije već šest godina. Bolest se manifestovala postepenim, nepovratnim gubitkom pamćenja, svesti o vremenu i prostoru i, na kraju, sposobnosti brinu o sebi. Ali porodice se teško odlučuju da svoje najbliže smeste u ustanove specijalizovane za ovu bolest.

"Suprug radi po celi dan i onda uglavnom sve je na meni da dobije,da dobije hranu, da ima negu, ima društvo, da se opričamo, da se nasmejemo, ali 24 sata je nadzor neophodan, kaže Ana Ćosić.
"Tačno da je teže za članove porodice odnosno za one koji neguju takvog pacijenta,upravo zato što se njihovi članovi porodice psihički iscrpe", kaže  Miljana Garović, psiholog u Gerontološkom centru Kragujevac.
Bolest je jedna od naskupljih, a član iz porodice koji neguje obolelog nije u mogućnosti da radi. Iz udruženja Luna će im zato priteći u pomoć.
"Mi smo ovde planirali da imamo članove porodica koji imaju dementnog pacijenta i radićemo bukvalno edukacije članova porodice, jer je to vrlo teško", kaže Suzana Perovićneuropsihijatar, Udruženje "Luna.
Bolest je opisao nemački psihijatar Alojz Alchajmer 1906. Iako je prošao vek od kako je otkrivena, za ovu bolest još nema leka.
Prosek života žene u Srbiji je 78 godina, a prosek muškaraca 73 godine. Dužina života je dakle produžena i verovatnoća da ćemo imati sve veći broj registrovanih obolelih osoba raste.
Prema podacima Doma zdravlja Kragujevac, pacijenata sa Alchajmerovom bolešću svake godine je sve više.
Broj obolelih povećava se sa starenjem, zbog čega stručnjaci svim osobama koje odu u penziju savetuju da se zdravo hrane, da budu fizički aktivne i da ne prestanu da rade na sebi.



Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.