Stipendije ženama u nauci, dobitnica i Novosađanka Nevena Veličković

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 18.Dec.2019, 15:50   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Stipendije ženama u nauci, dobitnica i Novosađanka Nevena Veličković

Stipendije "Za žene u nauci" za 2019. godinu dodeljene su danas Aleksandri Barać sa Klinike za Infektivne i tropske bolesti Kliničkog centra Srbije, Neveni Veličković sa Prirodno-matematičkog fakulteta u Novom Sadu – departman za biologiju i ekologiju i Emiliji Stojanović, studentu doktorskih studija na Fakultetu sporta i fizičkog vaspitanja Univerziteta u Nišu (završna godina) i Fakultetu medicinskih nauka Univerziteta u Kragujevcu (prva godina). 

One su na ceremoniji >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << održanoj u Vladi Republike Srbije nagrađene za izuzetan naučnoistraživački rad u oblastima mikrobiologije-infektologije, genetike i eksperimentalne i primenjene fiziologije sa sportskom medicinom. Stipendije u vrednosti od po pet hiljada evra namenjene su realizaciji njihovih značajnih naučnih istraživanja koja će biti sprovedena u Srbiji.

Aleksandra Barać, doktor medicine i medicinskih nauka koja je zaposlena na Klinici za Infektivne i tropske bolesti Kliničkog centra Srbije i naučni je saradnik na Medicinskom fakultetu Univerziteta u Beogradu.

Njena dosadašnja istraživanja su fokusirana pretežno na dijagnostiku i lečenje invazivnih, respiratornih i alergijskih gljivičnih bolesti, a kao rezultat sprovedenih istraživanja uvedeni su novi protokoli u kliničku upotrebu za detekciju gljiva u sinusima.

"Veoma sam srećna i ponosna što sam danas ovim povodom ovde, jer to vraća veru da se vredi baviti naukom", rekla je Barać i dodala da nagradu posvećuje svojoj ćerki Ani.

Nevena Veličković je docent za užu naučnu oblast Genetika na Departmanu za biologiju i ekologiju, Prirodno-matematičkog fakulteta u Novom Sadu, a glavna oblast njenog naučno-istraživačkog rada je primena genetičkih podataka u programima zaštite različitih biljnih i životinjskih vrsta i analiza prisustva i značaja različitih genetičkih varijanti kod kopleksnih oboljenja čoveka, kao što je kancer.

Emilija Stojanović pohađa dva programa doktorskih studija, na drugoj je godini smera Eksperimentalne i primenjene fiziologije sa sportskom medicinom na Fakultetu medicinskih nauka Univerziteta u Kragujevcu, kao i na završnoj godini Fakulteta sporta i fizičkog vaspitanja Univerziteta u Nišu.

Profesionalno se bavila košarkom i bila član juniorske reprezentacije, a njena istraživanja na polju medicine sporta su bazirana na proceni fiziološkog opterećenja i fizičkih zahteva tokom takmičenja, ispitivanju idealnih nutritivnih strategija, kao i na unapređenju specifičnih testova za procenu agilnosti i aerobnog kapaciteta.

Na svečanosti u Vladi Srbije pomoćnik ministra za nauku dr Marina Soković čestitala je dobitnicima i navela je da je bio težak zadatak izabrati najbolje, jer je bilo dosta izvanrednih kandidatkinja. Ona je istakla da će Ministarstvo, prosvete, nauke i tehnološkog razvoja raditi na poboljšanju uslova za nauku i istraživače, navodeći da u pojedinim institutima radi oko 90 odsto žena, a da 52 odsto istraživača u Srbiji čine žene.

Pomoćnica ministra za nauku u Ministarstvu prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Marina Soković je podsetila da se program "Za žene u nauci" u našoj zemlji sprovodi već devetu godinu.

"Ministarstvo prosvete, u saradnji sa Komisijom Republike Srbije za saradnju sa UNESCO i kompanijom L'Oreal Balkan, vredno radi na ovom poslu i dodeljuje stipendije mladim naučnicama", rekla je ona.

Navela je da se ne vodi računa samo o ženama koje se bave naukom, već o naučnom statusu svih istraživača što, dodala je, pokazuju aktivnosti resornog ministarstva u prethodnom perodu, kao što je osnivanje Fonda za nauku.

Goran Milašinović iz Komisije Republike Srbije za saradnju sa UNESCO je rekao da oko trećina zemalja sveta sprovodi program "Za žene u nauci" i izrazio zadovoljstvo što je među njima i Srbija.

On je naveo da je ova nagrada značajno doprinela da se poboljša rodna ravnopravnost i ovogodišnjim dobitnicama čestitao i poželeo sve najbolje u daljoj karijeri.

Generalna direktorka L'Oreal Balkan Brigite Štreler je rekla da su nagrađene naučnice inspiracija za svakoga i da je njihova ljubav prema nauci i otkrićima više od nadahnuća.

"Hvala vam što ste deo inicijative 'Za žene u nauci' koju su L'Oreal i UNESCO pokrenuli pre 21. godinu u Parizu, s ciljem da se postigne rodna ravnopravnost u nauci i da se ženama istraživačima pruži priznanje kakvo zaista zaslužuju", dodala je ona.

Završetkom devetog ciklusa programa, ujedno je otvoren i novi konkurs za prijavu za nacionalne stipendije "Za žene u nauci" za 2020. godinu koji je namenjen mladim naučnicama u Srbiji, do 35 godina starosti, koje su upisale ili završile doktorske ili postdoktorske studije u oblasti prirodnih nauka.
Pogledaj vesti o: Kragujevac

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

5.000 za mlade naučnice u Srbiji

Izvor: B92, 18.Dec.2019

Dobitnice nacionalnih stipendija u okviru međunarodnog programa "Za žene u nauci" ove godine su mlade naučnice Aleksandra Barać, Nevena Veličković i Emilija Stojanović, koje su za realizaciju svojih naučnih istraživanja dobile stipendije u vrednosti od po 5.000 evra...One su na ceremoniji u...

Nastavak na B92...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.