Izvor: JUGpress.com, 12.Jun.2023, 20:37

„Specijalci“ na takmičenju „Kengur bez granica“ osvojili 16 medalja

NIŠ

Učenici specijalnog matematičkog odeljenja Gimnazije „Svetozar Marković“ osvojili su 16 medalja na finalnom takmičenju „Kengur bez granica“, koje se održalo 11. juna na Pridrodno-metematičkom fakultetu u u Kragujevcu. Osnovni nivo takmičenja održava se istovremeno u preko 90 zemalja širom planete. U Srbiji, na ovom nivou takmičenja, učestvuje oko 40 hiljada takmičara. Samo oko 25 najboljih takmičara iz svakog razreda poziva se na finalno takmičenje „Kengur >> Pročitaj celu vest na sajtu JUGpress.com << bez granica“, koje se tradicionalno organizuje na PMF-u u Kragujevcu. Učenici specijalizovanog matematičkog odeljenja Gimnazije „Svetozar Marković“ su, drugu godinu za redom, pokazali svoju apsolutnu  dominaciju u Srbiji pri rešavanju nepoznatih problema u kojima je, pre svega, ključno brzo logičko-kombinatorno rasuđivanje.

                      „ Takmičenje „Kengur bez granica“ je matematičko takmičenje koje za cilj ima  povećanje interesovanja za matematiku i prirodne nauke, kao i stepena logičkog i kombinatornog mišljenja, razumevanja tekstova i primene stečenog matematičkog znanja“, kaže Miloš Milosvaljević, profesor matematike u Gimnaziji „Svetozar Marković“.

                          Od ukupno osam zlatnih medalja u srednjoškolskoj konkurenciji učenisima Gimnazije „Svetozar Marković“  pripale su  čak četiri. Sa zlatnim medaljama sa takmičenja su se vratili Tadija Đokić, prvi razred, Petar Stojiljković, drugi razred, Dušan Stojković, drugi razred i Lena Joković, četvrti razred.

                        Zlatnu medalju je osvojio i Lazar Kolundžija, učenik osmog razreda odeljenja za talentovane matematičare koje se nalazi u gimnaziji „Svetozar Marković“ ostvarivši i  maksimalan broj poena.

                         Srebrnu medalju osvojili su Dimitrije Atanasković, osmi razred, Strahinja Jovanović, drugi razred, Ana Ilić, drugi razred, Strahinja Svrzić,treći razred, Aleksandar Milošević, treći razred  i Andrija Živadinović, četvrti razred, dok su se bronzom okitili Mihailo Radosavljević, osmi razred, Elena Dimitrijević, osmi razred, Uroš Stevanović, drugi razred, Kata Hristov, treći razred i Pavle Milošević, četvrti razred.

                        Prema rečima profesora Miloša Milosavljević učenici specijalizovanog matematičkog odeljenja su na ovaj način samo potvrdii uspeh koji su postigli na  Državnom takmičenju iz matematike sa kojeg su se vratili sa čak 11 medalja.

                       „ Andrija Živadinović je na Balkanskoj matematičkoj olimpijadi, koja je održana pre mesec dana u Turskoj, osvojio bronzanu medalju, a u međuvremenu je  postao  i član ekipe Srbije za Međunarodnu matematičku olimpijadu koja će se održati u Japanu u prvoj polovini jula ove godine. On će na olimpijadi iz matematike pokušati da obogati riznicu od preko 100 medalja koje su osvojili učenici ovog odeljenja na takmičenjima širom sveta iz oblasti programiranja, matematike, fizike i astrofizike“, naglašava profesor Milosavljević.

                        Učenici specijalnog  matematičkog odeljenja ponosno ističu da su u njemu „naučili da razmišljaju“. NJihovi konstanti vanserijski rezultati, kako na takmičenjima tako i na studijama i daljem usavršavanju,  zaista uveravaju u ovakvu njihovu procenu.

I ovo Vam može biti interesantno
Pogledaj vesti o: Kragujevac

Nastavak na JUGpress.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta JUGpress.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta JUGpress.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.