Sednica Saveta za unapređenje položaja osoba sa invaliditetom

Izvor: Kragujevac.rs, 18.Nov.2016, 14:38   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Sednica Saveta za unapređenje položaja osoba sa invaliditetom

Obeležavanje Međunarodnog dana osoba sa invaliditetom, bila je glavna tema druge redovne sednice Saveta za unapređenje položaja osoba sa invaliditetom na teritoriji grada Kragujevca, koja je održana danas u zgradi Grada.

Međunarodni dan osoba sa invaliditetom značajan je, jer aktivnostima koje planiramo da organizujemo toga dana, želimo dodatno da edukujemo okruženje i učinimo korak više ka smanjenu predrasuda koje, bez obzira na vreme u kome živimo, još uvek postoje a tiču >> Pročitaj celu vest na sajtu Kragujevac.rs << se obrazovanja, zapošljavanja i kretanja. S druge strane, kroz sportske manifestacije i kulturne događaje koje ćemo organizovati želimo da podstaknemo dodatne afinitete i mogućnosti osoba sa invaliditetom, kazao je Milan Stošić, predsednik Saveta.

Pored članova Saveta današnjoj sednici prisustvovali si i predstavnici udruženja koji imaju aktivno učešće u unaparđenju položaja osoba sa invaliditetom kao i dr Gordana Damnjanović, član Gradskog veća za zdravstvenu i socijalnu zaštitu sa saradnicima.

Međunarodni dan osoba sa invaliditetom je prilika da se pokažu najbolji rezutati i predstavi ono što je učinjeno u ovoj oblasti i koji su pomaci. U ovoj godini bilo je puno uspešnih aktivnosti, mnoga udruženja su doprinela većoj vidljivosti i prevazilaženju barijera, i u krajnjem ishodu doprineli boljem životu, boljoj inkluziji, socijalnoj zaštiti porodica i osoba sa invaliditetom, istakla je dr Damnjanović, i kao primer navela osvajanje medalja paraolimpijaca, veliki broj humanitarnih akcija među kojima “Čep za pokret“ kao i podvig Gorana Nikolića za Ginisa “55 maratona za 55 dana“.

Govoreći o aktivnostima lokalne samouprave na unapređenju položaja osoba sa, dr Damnjanović navela je da je uspešno protekao prvi krug licenciranja, ali da još uvek postoji potreba da se određene usluge poput usluge ličnog pratioca licenciraju. U narednom periodu nastaviće se sa radom na prevazilaženju barijera tamo gde još uvek postoje, jer problema ima kod zapošljavanja osoba sa invaliditetom, radiće se na postavljanju rampi, a prema rečima dr Gordane Damnjanović, jedan od zadataka, imajući u vidu da su neka udruženja to navela kao nedostatak, je nabavka medicinskih aparata koji bi osobama sa invaliditetom i osobama sa zdravstvenim poteškoćama pomogla u obavljanju svakodnevnih aktivnosti.
Pogledaj vesti o: Kragujevac

Nastavak na Kragujevac.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Kragujevac.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Kragujevac.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.