Rehabilitovan Momčilo Jokić, osnivač ilegalne KPJ

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 15.Dec.2010, 15:47   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Rehabilitovan Momčilo Jokić, osnivač ilegalne KPJ

ARANĐELOVAC -

Da je pravda spora, ali dostižna govori i slučaj rehabilitacije Momčila-Moma Jokića (73), jednog od osnivača prve opozicione ilegalne Komunističke partije Jugoslavije i kopredesednik čuvenog Barskog kongresa od 6. aprila 1974. godine.

Jokić je rehabilitovan odlukom Višeg suda u Kragujevcu posle 36 godina od kada je osuđen na 11 godina strogog zatvora zbog krivičnog dela udruživanja protiv naroda i države.

Titov obračuna sa neistomišljenicima
>> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << />
Sudsko veće je, navedeno je u obrazloženju, u postupku rehabilitacije poznatog književnika i publiciste nedvosmisleno utvrdilo da je suđenje Jokiću i njegovim istomišljenicima bio politički proces i obračun Josipa Broza Tita sa svima koji su bili nezadovoljni politikom Saveza komunista i stanjem u zemlji, samoupravnim socijalizmom i "tihom" izdajom Kosova i Metohije.

Jokić kaže da je odluka zakasnela, ali da je on, ipak, dobio moralnu satisfakciju.

"Nema veće časti od skidanja žiga čoveku koji je osuđen kao 'neprijatelj naroda'", rekao je Jokić Tanjugu.

"Ako čovek veruje u svoje ideale onda rehabilitaciju doživljava kao pobedu pravde nad lažima", kazao je Jokić, i danas uveren da narod koji, kako kaže, nema svoje mučenike i heroje, nema pravo na svoju budućnost.

"Srpski narod je uvek imao svoje heroje koji nisu tražili ni vlast, ni ordenje, ni priznanja, ali su svojim bolom i heroizmom ušli u istoriju kao žive ikone svog naroda", kazao je Jokić, navodeći da je i njegovo književno i umetničko stvaralaštvo posvećeno filozofiji slobode i odbrani istine i časti celog jednog pokoljenja.

Tajno pohapšeni

Jokić, rođeni Pećanac, bio je jedan od 35 osnivača prve opozicione antititovske partije u bivšoj Jugoslaviji i jedan od čelnih ljudi osnivačkog Kongresa obnove KPJ u Baru, glavni i odgovorni urednik ilegalnog lista "Komunistička iskra".

Mesec dana po održavanju kongresa, njegovi osnivači i učesnici su "provaljeni" i tajno pohapšeni po naredbi Saveznog tužioca SFRJ i u najstrožoj konspiraciji razmešteni u više zatvora širom zemlje.

Jokić je, presudom Velikog krivičnog veća u Titogradu 18. septembra 1974. godine, osuđen je na 11 godina strogog zatvora, od kojih je, u Kazneno-popravnom domu "Velje Brdo" u Spužu, izdržao osam.

Tajni dosije Josip Broz

Ukazom Predsednika Predsedništva SFRJ Sergeja Krajgera pušten je uslovno na slobodu 22 meseca posle Titove smrti. Njegovim istomišljenicima, od kojih je, osim njega, danas živ samo još jedan, suđeno je i u Okružnom sudu u Peći.

"Ni posle izlaska iz zatvora nisam bio slobodan, jer su me neprekidno pratili. Bio sam emigrant u svojoj zemlji", objašnjava Jokić svoj višedecenijski disidentski položaj, ali je to vreme neprihvaćanja, ignorisanja i odbacivanja u široj javnosti iskoristio da napiše značajna književna dela.

Njegovo političko-istorijsko delo "Tajni dosije Josip Broz" doživelo je tri izdanja, a u pripremi je i četvrto, dopunjeno, dok je u takozvanoj lepoj književnosti objavio 12 knjiga, pet drama, autor je antologije "Poezija Slovena od 9. veka do danas" i drugih književnih dela.

"Trenutno sam okupiran rukopisom za knjigu 'Politika i zločin', koja će biti posvećena svim mojim saborcima i stradalnicima Brozovog komunističkog režima", objašnjava Jokić svoje planove, iskreno zadovoljan što je istina našla pravdu, a zakon ukinuo sramotu.
Pogledaj vesti o: Kragujevac

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.