Izvor: Kragujevac.rs, 16.Nov.2017, 13:56   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Projekat o unapređenju partnerstva sa organizacijama civilnog društva

Grad Kragujevac jedan je od pet gradova u Srbiji potpisnika Memorandum o saradnji u okviru Regionalnog programa lokalne demokratije na Zapadnom Balkanu (ReLOaD) koji finansira Evropska Unija, a sprovodi Razvojni program Ujedninjenih nacija (UNDP) . Cilj ovog programa je jačanje participativne demokratije i EU integracija na Zapadnom Balkanu, kroz osnaživanje civilnog društva da aktivno učestvuje u donošenju odluka, kao i kroz unapređenje podsticajnog pravnog i finansijskog okruženja >> Pročitaj celu vest na sajtu Kragujevac.rs << za civilno društvo.

Memorandum su potpisali šef operacija i Delegacije Evropske unije u Srbiji Nikola Bizel, predstavnica Programa Ujedinjenih nacija za razvoj (UNDP) Steliana Nadera a u ime grada Kragujevca, član Gradskog veća za zdravstvenu i socijalnu zaštitu dr Gordana Damnjanović.

Naredne dve godine, kroz ovaj projekat grad Kragujevac će dobiti finansijska sredstva za realizaciju javnog poziva za organizacije civilnog društva, a za pružanje efikasnih i efektivnih usluga u oblasti zdravstvene i socijalne zaštite, ili usluga prema prioritetima koje budu utvrdili koordinatori prilikom pripreme javnog poziva. Uz učešće 20 procenata lokalne samouprave, grad će imati raspoloživih 50 hiljada evra godišnje za programe i projekte od izuzetnog značaja, a po smernicama, unapređenoj proceduri a pre svega transparentnosti javnog poziva koji ćemo pripremati zajedno sa predstavnicima projektnog tima. To ne znači da će naša sredstva biti umanjena, već će postojeća finansijska sredstva koja grad izdvaja za unapređenje programa rada i projekata organizacijama civilnog društva, biti uvećana dodatnim finansijskim sredstvima, pod uslovima koji podrazumevaju potpunu transparentnost, unapređenu proceduru, ali i pravnu zaštitu uvođenjem dodatne zakonske regulative ukoliko se tokom programa uoče pravni nedostaci, objasnila je dr Gordana Damnjanović.

Značaj projekta ogleda se u tome što će nam omogućiti da finasiramo i sufinansiramo ideje od izuzetnog značaja za naš grad, a sa druge strane radićemo na polju demokartije, transparentnosti i uvođenju pravnih procedura. Dr Gordana Damnjanović je navela i da ovaj projekat podrazumeva i uvođenje pooštrenih kontrola, evaluacije i monitoringa onih organizacija civilnog društva koja budu dobila finansijska sredstva po ovom programu.

Nikola Ribarić, načelnik Gradske uprave za zdravstvenu i socijalnu zaštitu, koji je prisustvao potpisivanju u Beogradu je rekao da je učešće grada Kragujevca u Regionalnom programu lokalne demokratije na Zapadnom Balkanu od velike važnosti za početak uspostavljanje principa vrednovanja i merljivosti efekata odobrenih projekata koji se plaćaju iz javnih izvora, odnosno novcem poreskih obveznika. Grad je jos uvek najveći donator nevladinih organizacija, a kroz ovaj projekat unapredićemo i definisati kriterijume trošenja i odobravanja budžetskih sredstava namenjenih civilnom sektoru čime se akcenat stavlja na svrsishodnost odobrenih sredstava i efekat na krajnje korisnike, kazao je Ribarić.

Pored Kragujevca, memorandum su potpisali Čačak, Dimitrovgrad, Paraćin i Šabac. Očekivanja su da se u okviru Regionalnog programa lokalne demokratije na Zapadnom Balkanu, čija je ukupna vrednost za Srbiju 900.000 evra, sprovede najmanje 20 projekata za preko 3000 korisnika.
Pogledaj vesti o: Kragujevac

Nastavak na Kragujevac.rs...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Kragujevac.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Kragujevac.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.