Izvor: NoviMagazin.rs, 02.Apr.2020, 10:15   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Profesor: Policija nezakonito upadala u crkve i šikanirala vernike

Vanredni profesor Pravnog fakulteta iz Kragujevca Zoran Čvorović ocenio je da je policija sprovodila nezakonite radnje kada je u hramovima Srpske pravoslavne crkve (SPC) tokom bogosluženja proveravala sprovođenje mera zaštite od koronavirusa.

"Ni u uslovima vanrednog stanja neka ljudska prava, kao što je sloboda veroispovesti, prema Ustavu Srbije ne mogu se ograničiti... Bogoslužbeni prostor je nepovrediv jer crkva uživa autonomiju kakvu uživa i univerzitet. Policija u >> Pročitaj celu vest na sajtu NoviMagazin.rs << taj prostor može da uđe samo na poziv verske zajednice a tek izuzetno bez poziva, ako je u toku izvršenje nekog teškog krivičnog dela", izjavio je Čvorović za list Danas.

On je dodao da policija preduzima nezakonite operativne radnje u bogoslužbenom prostoru i tako šikanira vernike i sveštenike, neovlašćeno ih snima i povređuje ne samo slobodu veroispovesti već i pravo na privatnost.

Čvorović je rekao da sveštenici, prema zakonu, uživaju materijalni imunitet, što znači da ne mogu da krivično ili prekršajno odgovaraju za bogoslužbene radnje koje obavljaju u skladu sa autonomnim pravom crkve.

"SPC poštuje higijensko-sanitarne preporuke Vlada kada je u pitanju rastojanje vernika na otvorenom prostoru tokom liturgije, koje se održavaju u portama hramova. Pitanje je po kom osnovu bi mogao da odgovara vernik koji je došao na bogosluženje, ako imamo u vidu naš Ustav i praksu Evropskog suda za ljudska prava, koja se temelji na Konvenciji o ljudskim pravima", rekao je on.

On je ocenio da je brojnim presudama Evropskog suda za ljudska prava povučena dovoljno jasna granica između unutrašnje slobode veroispovesti, koja ne može biti predmet intervencije države, i njenog spoljnog aspekta koji može biti po izuzetku, iz legitimnih razloga, predmet mešanja države.

"Shodno tome, niti bi država mogla da odredi način pričešćivanja niti bi mogla da zbog postojećeg predanjskog vida pričešćivanja kazni vernike ili sveštenike zbog navodnog nepoštovanja antiepidemijskih mera", dodao je Čvorović.
Pogledaj vesti o: Kragujevac

Nastavak na NoviMagazin.rs...






Povezane vesti

Policija nezakonito upadala u crkve

Izvor: Danas, 02.Apr.2020

Policija ovih dana preduzima nezakonite operativne radnje u bogoslužbenom prostoru i tako šikanira vernike i sveštenike tokom bogosluženja - neovlašćeno ih snima, uzima lične podatke, čime povređuje ne samo njihovu slobodu veroispovesti, već i pravo na privatnost.

Nastavak na Danas...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta NoviMagazin.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta NoviMagazin.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.