Prijatelj bez granica ###II###

Izvor: Kragujevac.rs, 27.Nov.2018, 16:52   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Prijatelj bez granica ###II###

Za predstavnike Doma kulture broj 5 i članove Omladinskog orkestra Fordonska kamerata iz Bidgošća, za članove Hora Prve kragujevačke gimnazije, učenike Srednje tehnološke škole iz Bidgošća, Srednje stručne škole Kragujevac i OŠ “Milutin i Draginja Todorović“, njihove profesore i mentore, učesnike projekta za mlade koji zajednički realizuju gradovi pobratimi Bidgošć i Kragujevac “Prijatelj bez granica“ prof. dr Nedeljko Manojlović član Gradskog veća za obrazovanje, >> Pročitaj celu vest na sajtu Kragujevac.rs << Aleksandar Štajn pomoćnik gradonačelnika za unutrašnju i međunarodnu saradnju i Stefan Nikezić pomoćnik gradonačelnika za unapređenje položaja mladih u lokalnoj samoupravi, organizovali su prijem u Svečanom salonu zgrade Gradske uprave.

Grad Kragujevac ostvaruje dugogodišnju dobru međunarodnu saradnju u oblasti obrazovanja i ovaj projekat je jedan od dobrih primera. Saradnja obrazovnih i kulturnih institucija dva pobratimska grada koja podrazumeva razmenu učenika, njihovo druženje i zajedničke projekte koji se iz godine u godinu razvijaju, na pravi način neguju tu saradnju. U okviru nje prošle godine naši učenici su boravili u Bidgošću i predstavili svoje likovne i foto radove na izložbi, a sada smo u prilici da ugostimo predstavnike obrazovne institucije iz tog pobratimskog grada, rekao je prof. dr Nedeljko Manojlović član Gradskog veća za obrazovanje i razmenu učenika ocenio kao veoma dobru jer mladi pored znanja i iskustva imaju mogućnost da saznaju nešto više o kulturama i običajima prijateljskih naroda.

Prijemu su prisustvovali i profesori muzičke kulture i dirigenti Gordana Vučković i mr Ana Matijević Komorovska, profesor gitare mr Violeta Dronžkovska i profesor mr Marko Nešić, kao i profesori likovne kulture Anđelka Armuš, mr Agata Fašča, Slobodan Stefanović i Marica Živanović Poljo kojima su uručene zahvalnice.

Projekat “Prijatelj bez granica II“ nastavak je šestogodišnje saradnje Doma kulture broj 5 iz Bidgošća i obrazovnih i kulturnih kragujevačkih institucija. Za to vreme napravili smo 12 različitih projekata, u formama izložbi, muzičkih događaja, kreativnih i edukativnih radionica  i slično, kaže Ana Matijević Komorovska, koordinator projekta i dirigent Omladinskog ansambla iz Bidgošća. Ovo je peta umetnička radionica mladih iz Kragujevca i Bidgošća, a održavane su u Prvoj kragujevačkoj gimnaziji, Srednjoj stručnoj školi Kragujevac i OŠ “Milutin i Draginja Todorović“.

U okviru muzičkih radionica deca su pripremala svite s motivima poljske i srpske muzike, tradicionalnih folklornih igara kao i nekih modernih kompozicija. Likovne i foto radionice, čija zajednička izložba će biti otvorena u sredu, 28. novembra u prostorijama Kulturnog centra UMMUS, obuhvataju motive pobratimskih gradova Kragujevca i Bidgošća.
Pogledaj vesti o: Kragujevac

Nastavak na Kragujevac.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Kragujevac.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Kragujevac.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.