Premijera predstave  ĐAVO I MALA GOSPOĐA Pustolovije u više slika i jednom mestu

Izvor: Plakatt.com, 13.Feb.2011, 00:17   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Premijera predstave ĐAVO I MALA GOSPOĐA Pustolovije u više slika i jednom mestu


Knjaževsko-srpski teatar , Kragujevac
Tuesday 15 Feb 20:00

Na Sretenje Gospodnje, 15. februara 2011. godine, na Sceni Joakim Vujić Knjaževsko-srpskog teatra premijerno će se izvesti predstava Đavo i mala gospođa rađena po tekstu Đorđa Milosavljevića a u režiji Žanka Tomića.
Igraju: Miloš Krstović, Miodrag Pejković, Aleksandar Milojević, Nikola Milojević, Isidora Rajković, Dušan Stanikić, Vladan Živković, Zdravko Maletić, Dragan stokić, Ana Todorović Dialo, Đorđe Đoković, Čedomir Štajn, Ivan vidosavljević, Nenad Vulević.
Tamo gde je stao Kontumac, nastavlja se Đavo i mala gospođa - prvo roman, a sada i predstava. Ovo se može shvatiti i doslovno. Kontumac se završava, a Đavo i mala gospođa počinje dolaskom danskog bajkopisca, Hansa Kristijana Andersena u Srbiju.
Ustvari, radeći tokom 2004. na drami Kontumac došao sam do priče o Psoglavom, Jeremiji, bedelusu kragujevačkog liceja, i Jelenki Herbez, nekadašnjoj maloj gospođi knjaza Miloša Obrenovića... Kada sam završio dramu, započeo sam rad na romanu – odatle je proistekla i maločas pomenuta narativna veza između ova dva teksta.
Kao samizdat, roman je u prvom izdanju izašao početkom 2009. godine, a krajem iste godine i u drugom Laguninom izdanju. Od tada je dobio nagradu Isidora Sekulić za najbolju knjigu 2009. godine, i još dva izdanja... a sad izlazi i na scenu Knjaževsko-srpskog teatra, gde je, kako sam napisao, i počeo da nastaje.
Đavo i mala gospođa priča je o dve avanture – jedna je istorijska i tiče se Srbije, druga je lična i tiče se Psoglavog, Jeremije i Jelenke Herbez... Kako je već dobro poznato, avanture nema bez vere u njen srećan rasplet. Stoga je pojava ove priče na pozorišnim daskama Knjaževsko-srpskog teatra za mene srećan rasplet jedne davno započete duhovne avanture.
Đorđe Milosavljević, u Zemunu, 27. januara 2011. godine
Đorđe Milosavljević (6. maj 1969, Ivanjica), pisac i reditelj, docent Fakulteta dramskih umetnosti u Beogradu.
Profesionalno se bavi filmom (Točkovi, Nebeska udica, Mehanizam, Apsolutnih sto, Neprijatelj), pozorištem (Gola Vera, Parče noći, Porfirogeneza, Kontumac, Instant seksualno vaspitanje, Igra u tami) i televizijom (serije Jesen stiže, Dunjo moja, Sva ta ravnica, Miris kiše na Balkanu).
Dobitnik Joakimove nagrade za najbolji savremeni dramski tekst 2010, za dramu Kontumac, i književne nagrade Isidora Sekulić za najbolju knjigu objavljenu 2010. godine, za roman Đavo i mala gospođa.

Nastavak na Plakatt.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Plakatt.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Plakatt.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.