Premijera filma „O Knjazu i gradu” u Kragujevcu

Izvor: RTS, 16.Dec.2018, 14:27   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Premijera filma „O Knjazu i gradu” u Kragujevcu

U konaku kneza Mihaila premijerno je prikazan dokumentarni film "O knjazu i gradu" (Kragujevac prestonica Srbije od 1818 - 1841), autora Dejana Đusića, koji je i scenarista i reditelj filma.
Autor filma "O Knjazu i gradu" Dejan Đusić, koji je ujedno scenarista i reditelj, želeo je da osvetli prestoni period Kragujevca od 1818. do 1841. godine i istakne nešto novo što do sada nismo znali. >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS <<

Sagovornici u filmu su istoričari iz Istorijskog instituta u Beogradu Aleksandra Vuletić i Radomir J. Popović, zatim istoričar Slavko Stepanović iz Istorijskog arhiva Šumadije, Nenad Karamijalković etnolog u Zavodu za zaštitu spomenika kulture i Jevđa Jevđević publicista i istraživač koji se bavi ovim periodom.
Jedan aspekt filma, prema rečima autora Dejana Đusića, bavi se periodom od momenta proglašenja Kragujevca za prestonicu moderne Srbije, periodom kada turska kasaba postaje prestoni grad. Drugi aspekt je izgradnja nacionalnih institucija u tadašnjem Kragujevcu.
Film se bavi i odnosima na dvoru, odnosom kneza Miloša i njegovih saradnika - težnjom kneza Miloša da zadrži apsolutističku vlast i težnjom njegovih saradnika da tu vlast ograniče.
Film je finansiran je iz budžeta Grada u godini kada Kragujevac obeležava dva veka od proglašenja za prvu prestonicu moderne Srbije.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.