Izvor: NoviMagazin.rs, 09.Jun.2020, 15:10

Otvorena Kuća Đure Jakšića u Kragujevcu

U Kragujevcu je danas otvorena novoizgrađena "Kuća Đure Jakšića" s tri celine - delom je to muzej posvećen tom pesniku, slikaru, dramskom piscu, pripovedaču, delom je to galerija, a podrum je za promociju vina i rakije iz Šumadije.

Na tom mestu je do pre dve godine bila stara, urušena kuća u kojoj je Jakšić stanovao dok je bio učitelj "veština načertanija" u Muškog gimnaziji - od oktobra 1863. do februara 1865. godine.

Kuća je izgrađena i opremljena >> Pročitaj celu vest na sajtu NoviMagazin.rs << uz ulaganje 27 miliona dinara Grada i osam miliona dinara Vlade Švajcarske.

U podrumu je "vinsko-rakijski hab" s ponudom 120 vina i rakija Šumadije, kao deo regionalne turistički ponude. Regionalna agencija za ekonomski razvoj Šumadije i Pomoravlja će tu priređivati degustacije i promocije, a prostor će moći da koriste i sami proizvođači vina i rakije.

Odgovarajući na kritiku što je u "Đurinoj kući" otvoren "kafić", direktor Regionalne agencije Nenad Popović je rekao agenciji Beta da će prodaja pića na tom mestu omogućiti da "pokrijemo naše troškove", a "ako ostane nešto novca, obavezni smo da deo uložimo u nove projekte vezane za vinsko-rakijsku kulturu i podršku proizvođačima".

U jednom broju medija i na društvenim mrežama je bilo i kritike izgleda "Kuće Đure Jakšića" jer ne liči na kuću u kojoj je on svojevremeno boravio, a i ne zna se ko je bio projektant.

O tome je gradonačelnik Radomir Nikolić na današnjoj svečanosti rekao da "kako to kod nas uvek biva kada donesete dobru odluku i učinite pravu stvar, na stub srama stavljeni smo mi koji smo rešili da sačuvamo spomen na Đuru", a "ne oni koji su dozvolili da se spomen sruši".

Na svečanosti je književnik Miro Vuksanović rekao da je "Đurina kuća" takva da "verujemo da bi je i Đura prihvatio", jer bi "s radošću video da su gornje odaje za reč i sliku - za umetnost, a da su donje odaje za istinu u piću, za ono od čega nije želeo da se brani", te je podsetio na Jakšićev stih "Ana toči, Ana služi, a za Milom srce tuži".
Pogledaj vesti o: Kragujevac

Nastavak na NoviMagazin.rs...






Povezane vesti

Sećanje na Đuru Jakšića u kući gde je stanovao

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 09.Jun.2020

U znak sećanja na velikog slikara i pisca Đuru Jakšića koji je od 1863. do 1865. godine živeo i radio u Kragujevcu otvorena je novoizgrađena kuća na mestu gde je stanovao. Iako sama kuća nije replika prvobitnog objekta, koji je godinama u samom centru grada stajao urušen, dobila je galerijsku...

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta NoviMagazin.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta NoviMagazin.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.